fi::Ota yhteyttä x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
fi::Puhelin x
+35865577600
sv-SE::Ta kontakt x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
sv-SE::Telefon x
+35865577600
de-DE::Kontaktieren Sie uns x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
de-DE::Telefon x
+35865577600
en-GB::Contact us x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
en-GB::Telephone x
+35865577600
Magnesiumin saatavuus puhuttaa markkinoilla - Mäkelä Alu Oy

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset, Alumiiniprofiilit

Magnesiumin saatavuus puhuttaa markkinoilla

Raaka-aineiden saatavuuden haasteet ovat koetelleet teollisuutta kuluneen vuoden aikana. Nyt alumiininvalmistuksessa pintaan on noussut magnesium, jolla on tärkeä rooli alumiinin seostuksessa. Magnesium on kriittinen metalli, jonka tuotannosta noin 90 prosenttia on yhden maan, Kiinan, käsissä.

– Jo keväällä oli ilmassa merkkejä siitä, että magnesiumin saatavuus voi hankaloitua. Kiina aikoi sulkea magnesiumtehtaitaan ja vähentää magnesiumin valmistuksensa puoleen. Tähän saakka markkinoilla on pärjätty Euroopan hyvillä varastoilla, mutta ne on nyt syöty loppuun ja magnesiumin saanti on lähes kokonaan Kiinan valmistuksen varassa, kuvaa Mäkelä Alun hankintajohtaja Ari Kytölä.

Magnesiumin osuus alumiiniprofiileissa on 0,5–1 prosenttia.

 

Mäkelä Alu luottaa raaka-ainetoimittajiinsa

Mäkelä Alu on tiiviisti yhteydessä raaka-ainetoimittajiensa kanssa ja seuraa tilannetta. 

– He ovat vahvistaneet magnesiuminsa saatavuuden vuoden 2022 ensimmäiselle kvartaalille. Tällä hetkellä he käyvät neuvotteluja toisen kvartaalin toimituksista. Tiedotamme asiakkaillemme, kun uutta tietoa saadaan, kertoo Kytölä.

Hän painottaa, että vaikka tilanne on vielä avoin, se ei tarkoita, että magnesiumin saaminen loppuisi. Jossain vaiheessa sen saatavuus voi kuitenkin olla aiempaa rajallisempaa.

– Minulla on luja luottamus kumppaneihimme ja siihen, että heidän asemansa on kiristyvässä tilanteessakin hyvä. Meillä on alan parhaat raaka-ainetoimittajat, kolme pohjoismaalaista toimijaa. Tiedämme, että heidän toimittajasuhteensa ja sopimuskäytänteensä ovat kunnossa. 

Magnesiumia tarvitaan myös Mäkelä Alun omassa valimossa, jossa sulatamme prosessissa syntyneen romun uusiksi, niin kutsutuiksi kierrätysaihioiksi. Siellä magnesiumin saanti on turvattu vuoden 2023 puoliväliin saakka. 

 

Mäkelä Alun vuosisopimukset turvaavat alumiinin saatavuuden

Mäkelä Alun toinen valtti ovat raaka-ainetoimittajien kanssa tehdyt vuosisopimukset.

Raaka-ainemarkkinoilla on periaatteessa kaksi tapaa käydä kauppaa: vuosisopimukset ja spottikauppa. 

– Meillä raaka-ainehankinta perustuu vuosisopimuksiin, joiden mukaan alumiinia kotiutetaan. Näin raaka-aineen saantimme on aina ollut turvattua, ja sopimusten mukaiset toimitukset ovat pitäneet paikkansa. Kumppanimme pitävät sen, minkä lupaavat, Kytölä sanoo.

Vuosisopimukset ovat osoittaneet todellisen arvonsa viime aikoina, kun spottimarkkinat ovat tyhjentyneet alumiinin käytön lisääntymisen myötä. Spottikauppaa tehneet toimijat ovat nyt hankaluuksissa.

 

Maalien saatavuus palautui normaaliksi

Tämän vuoden aikana Mäkelä Alu on muiden toimijoiden tapaan joutunut ratkomaan myös maalien saatavuushaasteita. 

– Maalien tilanne on nyt stabiloitunut, eikä niiden saatavuudessa ole enää merkittäviä ongelmia. Ainoastaan yksittäisten värisävyjen toimitusajat saattavat olla myöhässä, mutta tällaisia viiveitä on aina. Kokonaisuudessaan tilanne on nyt aika hyvä, Kytölä kertoo.

Tässäkin Mäkelä Alun tilannetta ovat helpottaneet pitkäaikaiset, luotettavat kumppanuudet, joiden kanssa haasteitakin on voitu ratkoa yhteisymmärryksessä.

Tätäkin tilannetta seurataan edelleen kiinteästi.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives