Innovaatio: Alumiiniset valaisinpylväät kehitettiin yhteistyöllä
22.11.2023Loviisan asuntomessualueen teitä ja kevyen liikenteen väyliä valaisevat modernit valaisinpylväät, jotka näyttävät olevan yhdistelmä terästä ja puuta. Valaisinpylväiden tammipuulta näyttävä materiaali on kuitenkin alumiinia.
Sinkitystä teräksestä tai puusta valmistetut valaisinpylväät ovat Suomessa tuttu näky. Ulkovalaisintuotteiden kehittämiseen ja valmistukseen erikoistunut Sähkö-Jokinen Oy halusi tuoda perinteisten tuotteiden rinnalle jotakin uutta: kuviopinnoitetun teräspylvään, joka olisi sekä kestävä että näyttävä.
– Olimme ihastuneet Decoral-pinnoitteeseen ja halusimme pintakäsitellä uuden pylväsmallimme tällä ratkaisulla. Aloitimme jo vuosia sitten keskustelut Mäkelä Alun kanssa siitä, kuinka tämä olisi mahdollista, kertoo myyntijohtaja Ville Nieminen Sähkö-Jokinen Oy:stä.
– Saimme yhdessä kehitettyä toimivia ratkaisuja, mutta Decoral-pinnoite ei ole paras ja kustannustehokkain ratkaisu käytettäväksi teräksen kanssa. Asiakas halusi kuitenkin käyttää Decoralia, taustoittaa Decoral-pinnoitteen vastuumyyjä Janne Kohonen Mäkelä Alulta.
– Ehdotimme sitten, että eikö pylväsprofiilia voisi valmistaa alumiinista. Tästä lähti liikkeelle alumiiniprofiilista valmistettujen pylväsmallien kehittely, hän lisää.
Ratkaisu kehitettiin yhdessä
Asuntomessualueen valaisintilaus tuli Sähkö-Jokisen toteutettavaksi Loviisan kaupungin järjestämän julkisen hankintakilpailutuksen kautta.
– Heillä oli tavoitteena saada mahdollisimman näyttävä alue ja toiveena puu tai vastaava materiaali. Heillä oli ajatus myös väreistä, mitä alueelle haluavat. Ryhdyimme yhdessä Jannen kanssa suunnittelemaan, että mitä sinne tarjottaisiin. Piirsimme luonnoksia, mietimme materiaaleja ja suunnittelimme mittoja. Lopulta saimme aikaiseksi ratkaisun, jota lähdimme tarjoamaan, Ville Nieminen kertoo.
Alueella kevyenliikenteen väyliä valaisevat pienemmät pylväät on valmistettu kokonaan alumiinista ja pinnoitettu nekin Decoralilla.
– Jos ajatellaan kaupunkialueita ja esimerkiksi rantaväyliä, siellä on paljon kuormitustekijöitä: On kosteaa, suolaista meri-ilmaa, liikennettä ja pakokaasuja, myös ulkoilevat koirat omalta osaltaan kuormittavat pylväiden pinnoitteita ja ulkonäköä. Materiaalien ja ratkaisujen onkin oltava huippulaatuisia, että ne kestävät rasitusta ulkoilmassa, Ville Nieminen painottaa.
Alumiini: Kestävä ja ympäristöystävällinen valinta
Puu on perinteinen materiaali valaisinpylväissä, mutta elinkaarihintaa sille tulee äkkiä muita materiaaleja enemmän.
– Julkisiin kohteisiin sopivat paremmin säänkestävät materiaalit, jotka ovat käytännössä lähes huoltovapaita. Tämä vapauttaa resurssia kunnossapidosta. Alumiini on sopiva materiaali näihin kohteisiin, Ville Nieminen kommentoi.
Alumiinista valmistetuilla valaisinpylväillä on ollut huono maine, joka johtuu mielikuvista, ettei alumiini kestä. Aiemmin käytössä ei ole ollut parhaita seoksia, mutta seokset, tekniikat ja tieto ovat 70- tai 80-luvulta kehittyneet huomattavasti.
– Muissa Pohjoismaissa kyllä käytetään valaisinpylväiden valmistuksessa alumiinia, Janne Kohonen kertoo.
– Mäkelä Alulla on huippuosaaminen alumiinista. He ovat löytäneet sellaiset seokset, jotka varmasti kestävät valaisinpylväissä. Meillä on vahva usko alumiinin käyttöön näissä tuotteissa, Ville Nieminen sanoo.
Yhteiseen innovaatioon uskotaan molemmissa yrityksissä vahvasti ja yhteistyötä jatketaan odottavaisin mielin eteenpäin.
– Tarkoitus on lähitulevaisuudessa rakentaa tästä tuoteperhe, Ville Nieminen kertoo Sähkö-Jokisen tulevaisuuden suunnitelmista.
INFO Sähkö-Jokinen Oy
- 55-vuotias perheyritys Porin Noormarkussa
- Työllistää 26 henkilöä
- Vientiä noin 20 % liikevaihdosta pääasiassa Pohjoismaihin, Englantiin ja Baltiaan.
- Hienoja innovaatioita: muun muassa törmäysturvalliset KAPU®-turvapylväät, jotka törmäystilanteessa joko joustavat tai väistävät ajoneuvoa.