Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Aluminiumprofiler, Decoral, Kunderfarenheter, Nyheter, Okategoriserad, Ytbehandlingar

Innovation: Lyktstolpar i aluminium utvecklades genom samarbete

Moderna lyktstolpar som ser ut att vara en kombination av stål och trä lyser upp vägarna och gång- och cykelvägarna på bostadsmässoområdet i Lovisa. Lyktstolparnas material som ser ut som ekvirke är dock aluminium.

Lyktstolpar i galvaniserat stål eller trä är en välbekant syn i Finland. Sähkö-Jokinen Oy ett företag som specialiserat sig på utveckling och tillverkning av utomhusbelysningsprodukter, ville komplettera de traditionella produkterna med något nytt: en mönsterbelagd stålstolpe som skulle vara både hållbar och elegant.

– Vi hade redan blivit förtjusta i Decoral-ytbeläggning och ville ytbehandla vår nya stolpmodell med denna lösning. Diskussionerna om hur detta skulle kunna bli möjligt inleddes med Mäkelä Alu redan för flera år sedan, säger Ville Nieminen, försäljningsdirektör vid Sähkö-Jokinen Oy.

Mäkelä Alu har spetskompetens inom aluminium, säger Ville Nieminen.

– Vi lyckades att utveckla fungerande lösningar tillsammans, men Decoral-ytbeläggning är inte den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen att användas med stål. Kunden ville dock använda Decoral, förklarar Janne Kohonen, ansvarig säljare för Decoral-ytbeläggning vid Mäkelä Alu.

– Då föreslog vi att stolpprofilerna skulle kunna tillverkas av aluminium. Detta var utgångspunkten för utvecklingen av stolpmodeller tillverkade av aluminiumprofiler, tillägger Janne.

 

Lösningen utvecklades tillsammans

Sähkö-Jokinen tilldelades belysningsavtalet för bostadsmässoområdet genom Lovisa stads offentliga anbudsförfarande.

– Deras mål var att området skulle bli så imponerande som möjligt, och de ville helst använda trä eller något motsvarande material. De hade också en idé om de färger som de vill ha i området. Tillsammans med Janne började vi planera vad vi skulle erbjuda till området. Vi ritade skisser, funderade på material och planerade dimensioner. Till sist kom vi fram till den lösning vi sedan erbjöd, berättar Ville Nieminen.

Dekorbelagda, snygga ljusstolpar är perfekta för utseendet på bostadsmässområdet.

De mindre stolparna som belyser gång- och cykelvägarna i området är tillverkade helt i aluminium och de är också belagda med Decoral.

– I stadsområden och till exempel på trafikleder längs stränder finns det många belastningsfaktorer: Fuktig och salt havsluft, trafik och avgaser samt hundar belastar alla för sin del stolparnas beläggning och påverkar deras utseende. Materialen och lösningarna måste vara av högsta kvalitet för att klara dessa påfrestningar utomhus, betonar Ville Nieminen.

 

Aluminium: Ett hållbart och miljövänligt val

Trä är ett traditionellt material för lyktstolpar, men dess livscykelkostnad blir snabbt högre än livscykelkostnaden för andra material.

– På offentliga platser passar väderbeständiga, i praktiken så gott som underhållsfria material bättre. Detta frigör resurser från underhållet. Aluminium är ett lämpligt material för dylika tillämpningar, kommenterar Ville Nieminen.

För närvarande erbjuder Sähkö-Jokinen tre olika alternativ av Decoral-belagda belysningsstolpar.

Lyktstolpar som tillverkats av aluminium har haft ett dåligt rykte i Finland på grund av föreställningar om att aluminium inte är hållbart. Tidigare använde man inte de bästa legeringarna, men sedan 1970- och 80-talet har både legeringarna, teknikerna och kunskapen utvecklats avsevärt.

– I andra nordiska länder är lyktstolpar i aluminium vanliga, berättar Janne Kohonen.

– Mäkelä Alu har spetskompetens inom aluminium. De har hittat legeringar för lyktstolpar som är garanterat hållbara. Vi är övertygade om att aluminium passar bra för dessa produkter, säger Ville Nieminen.

Båda företagen tror starkt på den gemensamma innovationer och är förväntansfulla inför det fortsatta samarbetet.

– Avsikten är att inom en snar framtid utveckla en produktfamilj av detta, berättar Ville Nieminen om Sähkö-Jokinens framtidsplaner.

Decoral-belagd aluminiumprofil ser förvillande ut som ek. Belysningsstolpens bas är av stål.

INFO Sähkö-Jokinen Oy

  • 55-årigt familjeföretag i Norrmark i Björneborg, Finland
  • 26 anställda
  • Exporten främst till de nordiska länderna, England och Baltikum står för omkring 20 % av företagets omsättning
  • Företagets fantastiska innovation omfattar bland annat kollisionssäkra KAPU®-säkerhetsstolpar som antingen ger efter eller viker sig i händelse av en kollision.

Nyheter

Archives

Ta kontakt

    Fråga, berätta, begär en offert eller föreslå en avtalad tid.