Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aluminiumprofiler

Aluminiumprofiler tillförlitligt och kostnadseffektivt

Så gott som hela vår produktion fokuserar på tillverkning av aluminiumprofiler som planerats enligt kundernas behov. Mäkelä Alu erbjuder dock även mycket annat – tack vare vårt unika tjänstekoncept har vi blivit en del av tillverkningsprocessen hos flera av våra kunder. Vårt kundorienterade AluServices-koncept utnyttjar automatisering och möjliggör en kostnadseffektiv och funktionssäker helhet.

Vi koncentrerar oss på tillverkning av aluminiumprofiler enligt kundens behov och på produktionen av tjänster som ger kunden mervärde: vi kallar denna tjänstehelhet för AluServices. Till dessa tjänster hör bland annat lagring av profiler samt olika typer av ytbehandlingar. Vi har flera decenniers erfarenhet av produktion av aluminiumprofiler. Aluminium är lätt att forma till en profil med hjälp av pressning, och man kan tillverka bland annat olika fästmekanismer samt lätta men mycket stadiga strukturer för olika ändamål av det.

Berätta för oss vad du behöver så kan vi erbjuda dig ett nyckelfärdigt paket – från idé till produkt. Lägg även märke till att vi tillverkar aluminiumprofiler för många olika branscher, så hos oss får du mångsidiga produkter för nästan vilket ändamål som helst. Vi tävlar inte med kunderna, utan vill vara en smidig del av våra kunders egna produktionsprocesser.

Kundprofiler

Skräddarsydda aluminiumprofiler

Vi kan tillverka aluminiumprofiler i exakt de dimensioner som ditt företag behöver. Bland våra kunder finns flera fönster-, dörr- och balkongglastillverkare samt tillverkare av olika skenor, armaturer och solpaneler. Våra profiler finns i otaliga industribranscher och på väldigt många olika platser.

 

Alla våra aluminiumprofiler pressas i vår fabrik i byn Luoma-aho i Alajärvi, Finland. Vi har tre presslinjer i bruk och kan tillverka aluminiumprofiler som väger 100 g/m som minst och 10 kg/m som mest. Maximistorleken beror på aluminiumprofilens form: i regel ska tvärsnittet få plats i en cirkel med en diameter på 170–220 mm. Från presslinjerna levereras aluminiumprofilerna till våra kunder, flyttas till vårt lager eller skickas till vidareförädling i stänger som är minst 2 och högst 14 meter långa. Tack vare vårt vidareförädlingsnätverk kan vi erbjuda gott om olika möjligheter för våra kunder.

Kontakta vår försäljning och berätta om dina behov! Vi kan tillsammans planera en lösning som bäst passar ditt företags produkt. Vi tillverkar naturligtvis aluminiumprofiler också på basis av färdiga planer. Du hittar mer information i avsnittet Profildesign.

asiakasprofiilit-iso

Standardprofiler

_DSF1607 kopio

Hundratals olika alternativ bland våra standardprofiler

Vårt urval av standardprofiler består av allmänt kända standardformer, och det finns flera hundra av dem med olika dimensioner att välja mellan. Vi uppdaterar ständigt vår lista över standardprofiler och därför får du lättast aktuell information via denna hemsida.

Profilernas standardlängd är 6 meter, men om kunden vill kan profilerna också beställas med specialmått. I regel är alla blandningar som Mäkelä Alu använder lämpliga som legeringsalternativ, men det lönar sig att fråga våra försäljare om legeringen passar produkten.

Standardprofilerna kan också ytbehandlas till exempel med hjälp av lackering eller anodisering, och kan också bearbetas till en färdig slutprodukt i vårt nätverk för vidareförädling.

Ladda ner listan över standardprofiler här. På listan hittar du alla standardformer i vårt urval samt deras mått.

Om du inte hittar det du vill ha i produktinformationen, ta kontakt med våra försäljare.

Aluminiumlegeringar

Rätt aluminiumlegering väljs enligt ändamålet

Aluminium är ett unikt material för flera olika ändamål eftersom det är lätt, hållfast, korrosionståligt, lätt att återvinna, slittåligt och segt samt leder el och värme väl. Vid tillverkning av aluminiumprofiler utnyttjar vi aluminiumets formbarhet. Att välja rätt legering påverkar flera av aluminiumets egenskaper, till exempel dess formbarhet, hållfasthetsegenskaper och hur väl det kan ytbeläggas, bearbetas och leda el.
Att välja precis rätt legering är ett oerhört viktigt skede i profiltillverkningen. Att hjälpa dig välja en lämplig och konkurrenskraftig aluminiumlegering hör till våra försäljares och profilkonstruktörers yrkeskunskap.Vid tillverkning av högklassiga och måttexakta profiler är det viktigt att legeringarna är rena och av jämn kvalitet. Därför använder vi endast pressämnen tillverkade av [primäraluminium] som smälts ned i de nordiska länderna när vi tillverkar aluminiumprofiler. De nordiska pressämnena är till sin tillverkningsteknik bland de renaste i världen.Skrotet som skapas i processen tas tillvara och återvinns som råvara för nya profiler i vårt eget gjuteri: så kan vi säkerställa att råvarorna är rena i alla tillverkningsskeden. De mekaniska och kemiska egenskaperna för de tillverkade profilerna fastställs i standarderna EN 573-3 och EN 755-2.
ma-alumiiniseokset
EN AW-1070
Leveranstillstånd: Mjuk
Ren aluminium. Anspråkslösa hållfasthetsegenskaper, utmärkt formbarhet.
EN AW-6060
Leveranstillstånd: T6,T4 eller T64
Universal legering. Goda hållfasthetsegenskaper, lämpar sig utmärkt för anodisering.
EN AW-6063
Leveranstillstånd: T6, T4 eller T66
Universal legering. Goda hållfasthetsegenskaper, lämpar sig väl för anodisering.
EN AW-6005A
Leveranstillstånd:
T6 eller T4
Mer hållfast legering än 6063. Medelmåttig möjlighet för anodisering och pressning.
EN AW-6082
Leveranstillstånd:
T6 eller T4
Den mest hållfasta legeringen. Relativt dålig möjlighet för anodisering. Krävande pressning.
EN AW-6101A
Leveranstillstånd:
T6 eller T4
Leder el väl. Hållfasthetsegenkaperna motsvarar legeringar 6060/6063.
EN AW-6101B
Leveranstillstånd:
T6 eller T4
Leder el utmärkt ≥ 32 MS/m. Hållfasthetsegenkaperna motsvarar legeringarna 6060/6063.

Frågor och svar

Frågor och svar om tillverkning av aluminiumprofiler

Har du några frågor om tillverkning eller design av aluminiumprofiler? Vi har sammanställt några av de vanligaste frågorna här, men det bästa sättet att få svar är att kontakta våra säljare direkt. De hjälper dig att avgöra vilken typ av profil du behöver och hur mycket hjälp du behöver för att designa en aluminiumprofil.

 1. Var får jag ytterligare anvisningar för att börja designa?
  Guiden för designers hjälper dig säkert vidare. (Sida 7.)
 2. Om jag köper designtjänster, förbinder jag mig till att också beställa de färdiga aluminiumprodukterna från Mäkelä Alu?
  Nejdå. Efter att vi designat produkterna ger vi dig ett erbjudande för profilerna. Bara om du godkänner profilerbjudandet beställer du verktyget och profilen.
 3. Hur prissätts designtjänster?
  Basdesign som gäller profilens form och det designarbete som hör till det är avgiftsfri. Bara om och när designen utvidgas till sammansättning, hållfasthetsberäkning, modeller o.s.v. kommer vi överens om ett pris för dessa tjänster innan arbetet börjar.
 4. Vad måste jag göra innan jag beställer designtjänster?
  Det lönar sig att fundera på vilka tjänster du behöver (redan på en allmän nivå räcker) och ta kontakt med vår designtjänst.
 5. Hur beställer jag designtjänster?
  Ta antingen kontakt med vår försäljningstjänst eller direkt med vår designtjänst.
 6. Hur beställer jag produktion av aluminiumprofiler?
  Ta kontakt med vår försäljningstjänst eller skicka e-post till sales(at)makelaalu.fi.
 7. Hur mycket väger en aluminiumprofil?
  Mäkelä Alu tillverkar profiler som väger 0,1 kg/m–10 kg/m. Profilerna levereras från presslinjerna till kunderna eller fortsatt förädling i 2–14 m långa stänger.
Ta kontakt

  Fråga, berätta, begär en offert eller föreslå en avtalad tid.