fi::Ota yhteyttä x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
fi::Puhelin x
+35865577600
sv-SE::Ta kontakt x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
sv-SE::Telefon x
+35865577600
de-DE::Kontaktieren Sie uns x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
de-DE::Telefon x
+35865577600
en-GB::Contact us x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
en-GB::Telephone x
+35865577600
Gymrailin innovaation alumiiniprofiilit valmistetaan meillä - Mäkelä Alu Oy

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Alumiiniprofiilit, Uutiset

Gymrailin innovaation alumiiniprofiilit valmistetaan meillä

Gymrailin Momentum X1 on hieno, suomalainen, patentoitu innovaatio kilpa- ja aktiivipyöräilijöille. Sisäharjoittelualustaan eli niin sanottuun rocker plateen kiinnitetään urheilijan oma polkupyörä. Alusta kallistelee kuin polkisit aidossa ympäristössä.

Innovaation takana on alajärveläislähtöinen Harri Salmenautio, joka on pitkäjänteisesti vienyt kehittämäänsä ideaa eteenpäin. Salmenautio on kehitellyt ideaa vuodesta 2018 lähtien. Markkinoille Momentum X1 tuli alkuvuodesta 2022.

Idea Gymrailin taustalla lähti vastuskuminauhoista ja siitä, ettei niitä tahdo kotioloissa saada järkevästi mihinkään kiinni.

– Minun piti itse alkaa harjoitella vastuskuminauhojen kanssa. Ryhdyin ideoimaan laitetta, mihin ne saisi kotona hyvin kiinni. Sain idean alumiiniprofiilista, johon voisi kuminauhojen lisäksi kiinnittää muitakin kuntoilulaitteita kotona harjoitteluun. Tästä syntyi kotifitness-tuote, jossa on monenlaisia lisäosia leuanvetotankoineen ja ylätaljoineen. Jossain vaiheessa keksin, että tähänhän voisi kiinnittää kuntopyöränkin – tai ei sittenkään, vaan oman fillarin! Päädyin kuitenkin siihen, että ei kannata alkaa myydä kiskoa seinään, vaan tehdä kokonaan sisäpyöräilyyn liittyvä oma tuotteensa, Salmenautio kertoo.

MomentumX1 osa valmistetaan Mäkelä Alun alumiiniprofiilista
Aiemmin Momentum X1:n etukehyksessä oleva alumiininen keskiosa valmistettiin yhdestä alumiinipalasta (kuvassa vasemmalla). Tämä oli työlästä ja yhden osan valmistaminen vei aikaa. Alumiiniprofiilista valmistaminen (kuvassa oikealla) on merkittävästi nopeampaa, helpompaa ja edullisempaa. Materiaalihukkaa ei myöskään enää tule. Yhdestä profiilista saa valmistettua useamman kappaleen.

Alumiiniprofiilit Mäkelästä

Momentum X1:n valmistuksessa tarvittaviin osiin puristetaan profiilit Mäkelä Alulla. Työkaluja on kolme erilaista. Alumiiniprofiilien käyttö valmistuksessa on tehostanut tuotantoprosessia ja pienentänyt valmistuskustannuksia.

– Toki alussa testasimme erilaisia prototyyppejä ja valmistusmäärät olivat niin pieniä, ettei olisi heti kannattanut tilatakaan profiilia. Nyt se on kuitenkin erittäin järkevä ratkaisu, Harri Salmenautio sanoo.

MomentumX1 etukehyksiä joissa keltainen pintakäsittely
MomentumX1:n etukehyksiä valmiina kokoonpanoa varten. Alumiinista valmistettu keskiosa näkyy kuvassa tuotteen keskellä. Keltaiset Gymrail-tekstilliset kappaleet puristetaan ja pintakäsitellään Mäkelä Alulla.

Profiilisuunnitteluun osaamista

Ennen alumiiniprofiileiden lopullista suunnittelua, lähetti Salmenautio Mäkelään tarjouspyynnön, jossa profiilimuoto oli jo pitkälle mietitty.

– Suunnitteluosastomme ammattitaidolla suunniteltiin, miten haluttu visio pystytään parhaiten toteuttaa puristamalla. Suunnitelmat hiottiin yhdessä Harrin kanssa ja lopulta tehtiin työkalut. Kaksi profiileista toimitetaan asiakkaalle ilman pintakäsittelyä ja yksi profiili pintakäsiteltynä, kertoo Olli Korkia-aho Mäkelä Alulta.

Pintakäsitellyt profiilit työstetään valmiiksi jatkojalostuksessa.

– Olemme olleet todella innoissamme tästä tuotteesta. Haluamme olla mukana uusissa innovaatioissa, joista tulee kasvua myös meille, kun kaupallistaminen onnistuu, Korkia-aho jatkaa.

Jatkojalostettu pintakäsitelty alumiiniprofiili
Mäkelä Alun kautta voi asiakas saada myös valmiiksi työstettyjä kappaleita alihankkijaverkoston kautta. Gymrail-jalustan keltaiset osat puristetaan alumiiniprofiiliksi ja pintakäsitellään Mäkelässä ja työstetään kumppanilla, läheisellä Tikli Groupilla.

Lähellä tuotettu

Gymrailin tuotteet valmistuvat Vimpelissä protopajalla, noin kuuden kilometrin päässä Mäkelä Alun Luoma-ahon tehtaalta. 80 prosenttia Momentum X1:n osista tehdään aivan lähialueen yrityksissä tai muualla Etelä-Pohjanmaalla.

– On hienoa, että tällainen innovaatio on kehitetty alueellamme ja sen valmistuksessakin halutaan suosia paikallisia yrityksiä, Olli Korkia-aho toteaa.

– Olemme lähellä Luoma-ahon ja Vimpelin alumiiniklusteria. Jo alusta lähtien meille oli selvää, että osat tulevat läheltä ja tarvittaessa pystymme skaalaamaan tuotannossa volyymejä nopeastikin. Toimimalla verkoston avulla, pystymme ostamaan vain tarpeeseen, kertoo Salmenautio.

Lähialueen kumppaneiden käyttäminen poistaa yritykseltä myös oman varaston tarpeen, sillä se pystyy tilaamaan osat käytännössä suoraan koottavaksi. Pääomaa sitovaa omaa varastoa ei tarvita.

Gymrail-profiili on puristettu ja pintakäsitelty Mäkelä Alulla.

Valtava potentiaali

Gymrailin tuote on herättänyt maailmalla laajasti mielenkiintoa. Sisäpyöräily ja siihen liittyvä e-urheilu on kovassa nosteessa. Kansainvälisessä näkyvyydessä Gymrailia auttavat alan vaikuttajat ja kilpaurheilijoista koostuvat ambassadorit.

Myös Mäkelässä nähdään, että tuotteella on potentiaalia. Harri Salmenautio tiesi heti alussa, ettei Gymrailin tuotteilla lähdetä valloittamaan Suomen markkinoita. Yrityksellä on oma verkkokauppa, josta tehdään myyntiä Euroopassa. Yritys on hiljattain avannut myyntikanavat Saksan Amazoniin, joka helpottaa merkittävästi myyntiä Euroopan ulkopuolelle. Amazonilla on varastot kaikilla mantereilla.

– Olemme odottavaisella mielellä, ja nyt on käynnissä ensimmäinen sisäharjoittelukausi, johon meillä on jakelukanavat täysin valmiina. Menestys ei tokikaan ole itsestäänselvyys, ja sen vuoksi kehitystyön on oltava pitkäjänteistä ja jatkuvaa, toteaa Harri Salmenautio.

Tutustu Momentum X1:seen tarkemmin yhtiön nettisivuilla. Lue lisää Mäkelä Alun suunnittelupalvelusta ja alumiiniprofiilien suunnittelusta.

Artikkelin pääkuva: Kuvassa Harri Salmenautio (vasemmalla) ja tuotantovastaava Mikko Liikala, joka on ollut mukana yhtiössä alkuvaiheista lähtien.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives