Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset

Laadukas perehdytys ja sitouttaminen ovat kesätöissäkin tärkeä perusta

Mäkelä Alun tehdas ei ole koskaan kiinni: alumiiniprofiilien tuotanto, pintakäsittely ja toimitukset pyörivät tavalliseen tapaan kesälomakaudesta huolimatta. Takaamme lomien aikaan normaalin toimitusvarmuuden asiakkaille muun muassa kesätyöntekijöiden avulla.

Jotta toimintamme pyörisi aina tasaisesti, olemme panostaneet perehdytysprosessiin.

– Perehdytysprosessimme on laadukas, ja uudet työntekijät perehdytetään kaikki samalla kaavalla. Keväisin on ainoastaan se ero, että uusia perehdytettäviä on kerralla talossa suurempi määrä, kertoo henkilöstöpäällikkö Jenni Hautakangas.

Mäkelään halutaan tulla kesästä toiseen, mikä kertoo onnistuneesta perehdytyksestä ja siitä, että olemme onnistuneet pitämään kiinni hyvistä tyypeistä. Kesätyö on monelle myös askel kohti vakinaista työsuhdetta.

– Olemme nähneet vaivaa siinä, että Mäkelään tulo olisi mahdollisimman sujuvaa. Monille kesätyöntekijöille on jäänyt hyvät kokemukset, ja siksi he hakeutuvat meille uudelleen. Tämä on hieno tilanne asiakastoimitustenkin näkökulmasta, Jenni Hautakangas jatkaa.

 

Mukaan työyhteisöön pääsee nopeasti

Hyviä tyyppejä halutaan sitouttaa, ja osalle meillä on mahdollisuus tarjota lomatuurauksia tai viikonloppuvuoroja ympäri vuoden.

– Opiskelijat, jotka haluavat hieman lisätienestejä, hyötyvät tästä mahdollisuudesta. Samalla voi kerryttää oman alan työkokemusta, Jenni Hautakangas kertoo.

Näin on tehnyt muun muassa tilaus-toimitusosastollamme työskentelevä Joakim Jokiniemi. Hän opiskelee Jyväskylän yliopistossa kauppatieteitä pääaineenaan laskentatoimi.

– Olin jo viime kesänä Mäkelässä kesätöissä. Talvella olen saanut tehdä joitakin tuurauksia, ja nyt tulen taas koko kesäksi töihin. Työskentelen laskutuksessa, hän kertoo.

Mäkelä Alulle tulosta on jäänyt hyvät kokemukset.

– Kun tulin taloon viime kesänä, minulle tuli heti tervetullut olo. Työkaverit ovat mukavia, ja hyvin pian huomasin, että minuun alettiin luottaa yhtenä työyhteisön jäsenenä. Se tuntui mukavalta, Joakim Jokiniemi sanoo.

– Tämän voin hyvin uskoa, sillä meillä ei oteta juoksupoikia tai -tyttöjä, vaan perehdytetään oikeasti työntekijöiksi ja kollegoiksi. Kaikkea ei voi heti osata ja työkaverit tukevat vierellä tarpeen mukaan. Sitten kun homma alkaa sujua, vastuutakin saa, Jenni Hautakangas kommentoi.

Myös Joakimilla on ollut mahdollisuus tehdä välillä etätöitä, kuten muillakin konttorin toimihenkilöillä. Hän on mieluummin halunnut kuitenkin tulla konttorille.

– Minulle on ollut tärkeää saada kokea työpaikan kulttuuri paikan päällä. Ihmiset Mäkelässä ovat mukavia ja kahvihuoneessa keskustelut hauskoja, hän sanoo.

Joakim on kesätöissä ja tuuraajana Mäkelä Alulla laskutuksessa.

 

Kesähessusta vakituiseksi työntekijäksi

Monesti kesätöistä alkaneet työsuhteet ovat jatkuneet pidempään ja päätyneet vakituiseen työsuhteeseen. Näin kävi esimerkiksi Leevi Hautamäelle (artikkelin pääkuvassa), joka tuli Mäkelä Alulle töihin jo hyvin nuorena.

– Kaikki lähti siitä, kun pääsin yläasteella tänne työelämään tutustumisjaksolle. Olin 16-vuotias, kun pääsin ensimmäistä kertaa kesätöihin puristimelle, hän kertoo.

Tämän jälkeen Leevi Hautamäki oli kesätöissä vielä kolmena kesänä.

– Olen ollut molemmissa maalaamoissa ja anodisoinnissa. Onhan tämä ihan eri hommaa joka hallissa, mutta eniten olen tykännyt olla puristimella, missä olen tälläkin hetkellä, hän kertoo.

Kesätöiden lisäksi Leevi tuuraili välillä pidempiäkin pätkiä. Viimeisimpänä anodisoinnissa.

– Lopulta sitten kysyin anodisoinnin työnjohtajalta, että pääsisinkö vakituiseksi ja kyllähän se sitten järjestyi, kertoo nyt 21-vuotias Leevi.

Hän on viihtynyt hyvin Mäkelässä ja pitää työnantajayritystään mukavana työpaikkana, jossa on rennot ja hyvät esimiehet.

– Pidän myös joustavasta työajasta, se helpottaa vapaa-ajan menojen järjestelyjä.

 

Tekijöitä tarvitaan

Mäkelä Alulla on tavallisesti +/- 50 kesätyöntekijää; niin tänäkin vuonna. Jokaiseen työtehtävään ei kesätyöntekijöitä ole mahdollista ottaa, vaan erikoisosaamista vaativat asiantuntijatehtävät pyritään hoitamaan talon sisäisillä tuurauksilla.

– Kyllähän kesätyöt keskittyvät sellaisiin töihin, joissa työtehtävät pitävät sisällään paljon rutiinia ja toistoja. Näihin pääsee nopeasti sisälle. Kuitenkin mihin tahansa työtehtävään tarraaminen on portti työyhteisöön pääsylle, ja talon sisäisissä hauissa voi edetä vaikka mihin asti, Jenni Hautakangas sanoo.

Nykyinen markkinatilanne on hieman vaikuttanut rekrytointien määrään, mutta kun tilanne taas palautuu normaaliksi, tarvitaan hyviä tyyppejä taloon edelleen.

 

PEREHDYTYSPROSESSIMME LYHYESTI

Verkkoalustalla oleva perehdytysmateriaalimme sisältää kirjallista materiaalia ja videoita. Uusi työntekijä tutustuu materiaaleihin ja suorittaa lopuksi kokeen. Materiaaleissa käydään yleisten asioiden lisäksi läpi muun muassa johtamiseen, henkilökohtaiseen ja yleiseen turvallisuuteen, tehdasalueella liikkumiseen, siisteyteen ja kierrättämiseen sekä muihin yhteisiin pelisääntöihin liittyvät asiat. Käytännön työhön uusi työntekijä opastetaan omalla osastolla työkaverien tukemana.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!