Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset

Pitkät perinteet vientimarkkinoilla – alumiiniprofiileja meiltä maailmalle

Mäkelä Alun historia ulottuu 85 vuoden taakse. Alumiiniprofiileja meillä on valmistettu noin 30 vuoden ajan, ja yhtä kauan olemme tehneet myös vientikauppaa.

Kun Mäkelä Alu aloitti puristuslaitostoiminnan, Suomeen oli juuri iskenyt 1990-luvun alun lama. Kotimaasta oli vaikeaa saada kauppaa, oli siis panostettava vientimarkkinoille.

– Ensimmäinen puristin oli juuri rakennettu, kun lama alkoi. Oli pakko lähteä maailmalle, ja ensimmäinen vientimaamme oli Saksa. Onneksi yhtiömme myyntimies löysi ensimmäiset vientiasiakkaat Saksasta. Tällä hetkellä viennin osuus koko tuotantovolyymista on 35 prosenttia, kertoo Mäkelä Alun vientipäällikkö Janne Lager.

Vientimarkkinoille pääsy oli tuohon aikaan pelastus, ja myöhemmin myös kotimaan ja Skandinavian markkinat alkoivat kasvaa viennin rinnalla. Ruotsalainen tytäryhtiö Mäkelä Alu AB perustettiin 2012 palvelemaan paremmin Ruotsin markkinaa ja asiakkaita.

Mäkelästä viedään alumiiniprofiileja 12 maahan, mutta päämarkkina-alue on Itämeren alue; siellä etenkin Saksa, Tanska ja Baltia.

 

Menestyminen viennissä kertoo paljon

Vientimarkkinoilla kilpailu on kovempaa kuin kotimaan markkinoilla. Menestymistä viennissä voidaankin pitää merkittävänä onnistumisen mittarina.

– Mäkelä Alu erottuu etenkin palveluvalikoimalla eli AluServices-konseptilla, jolla pystymme toimittamaan asiakkaalle lisäarvoa alumiiniprofiilituotannon lisäksi. Emme ole halvin, ja toimintatapamme erottuu edukseen muista alumiinipuristuslaitoksista Euroopassa ja ehkä koko maailmassa, Janne Lager toteaa.

Pintakäsittelypalvelumme AluCoating® sekä varastoinnin palvelumme AluStorage® ja AluCallOff® tuovat asiakkaidemme tuotantoprosesseihin kustannustehokkuutta.

– Yksi tärkeä menestystekijä on eteenpäin meneminen ja jatkuvat investoinnit. Kun alumiinipuristustoiminta alkoi 1990-luvun alussa, meillä oli vain yksi puristin ja teimme ainoastaan alumiiniprofiileja. Nyt puristimia on kolme ja lisäksi ovat tulleet anodisointilaitos sekä varastot ja pulverimaalaamomme Luoma-aholla ja Voikkaalla. On vaatinut pitkäaikaista strategista kehittämistä päästä tähän, Janne Lager sanoo.

Kuvassa vasemmalta Elina Luoma-aho, Leena Kalliokoski, Janne Lager ja Anne Hämeenniemi.

115 vuoden työkokemus viennistä

– Viennissä vahvuutemme ovat pitkäaikaiset asiakassuhteet, joista osa on muodostunut jo 90-luvulla. Olemme pidettyjä kumppaneita toimitusvarmuutemme ja jatkuvan toiminnan kehittämisen ansiosta. 90-luvulta on kasvettu pienestä 24 henkilön yrityksestä lähes 300 henkeä työllistäväksi suuryhtiöksi. Olemme pitäneet palvelutasomme koko ajan hyvänä ja joustavana, kertoo export sales specialist Leena Kalliokoski.

– Asiakkaat kiittelevät, kun meiltä saa vastaukset nopeasti. Pidämme sen, mitä olemme luvanneet, jatkaa Anne Hämeenniemi.

Viennissä työskentelevät vientipäällikkö Janne Lager, export sales specialistit Anne Hämeeniemi ja Leena Kalliokoski sekä sales coordinatorit Satu Lassila ja Elina Luoma-aho. Kaikki ovat pysyneet Mäkelässä pitkään, Leena jo yli 30 vuotta. Ruotsin vastuumyyjinä työskentelevät area sales managerit Anders Bengtsson ja Kari Saarelainen. Koko vientiosaston yhteenlasketut työvuodet ovat 115 vuotta.

– Mäkelä Alu on luotettava ja hyvä työnantaja. Työ on mielenkiintoista ja vaihtelevaa, Leena Kalliokoski sanoo.

Koko vientiosasto on samaa mieltä siitä, että työporukka on hyvä ja työkaverit kivoja. Vähäinen vaihtuvuus työporukassa on asiakkaidenkin etu.

– Suhteet ja kontaktit säilyvät hyvin asiakkaisiin ja tunnemme niin asiakkaat kuin markkinakentän hyvin.

 

Hiilineutraali kumppani tulevaisuuteen

Viennistä haetaan kasvua edelleen ja tulevaisuuden näkymät ovat edulliset epävarmasta maailmantilanteesta huolimatta. Vaikeina aikoina on tärkeää pitää ympärillä luotettavia kumppaneita.

– Meillä täällä Euroopan pohjoisimmassa puristuslaitoksessa valmistetaan alumiiniprofiileja asiakaslähtöisesti ja ympäristöystävällisesti. Olemme juuri aloittaneet yli 10 miljoonan euron kehittämishankkeen kohti hiilineutraaliutta. Tämä tulee olemaan koko ajan isompi kilpailuvaltti kaikilla markkinoilla erilaisten tuotteiden valmistuksessa, Janne Lager sanoo.

– Olemme hyvin luotettava toimija, Suomi on kohtuullisen huoltovarma maa, ja näin olemme luotettava kumppani asiakkaille. Raaka-ainetoimitukset perustuvat meillä Mäkelässä pitkiin kumppanuuksiin ja moneen muuhun eurooppalaiseen kilpailijaan verrattuna toimitusvarmuutemme on parempi, Leena Kalliokoski toteaa.

Artikkelin pääkuvassa Mäkelä Alu AB:n sales managerit Anders Bengtsson (vasemmalla reunassa) ja Kari Saarelainen. Keskellä Mäkelä Alun vientiosaston export sales specialist Anne Hämeenniemi ja sales coordinator Satu Lassila. 

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!