Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset, Vastuullisuus, Ympäristö

Tuotantolinjan modernisointi vähentää 960 tonnia CO2-päästöjä

Alumiiniprofiileja valmistetaan puristamalla niitä alumiiniaihioista, joita me kutsumme tuttavallisemmin pölleiksi tai billeteiksi. Ne ovat kiinteitä raaka-alumiinitankoja, joita lämmitetään korkeassa lämpötilassa aihionlämmitysuuneissa ennen kuin ne menevät puristimen läpi. Aihion kuumentaminen vie paljon energiaa. Mäkelä Alulla puristinlinjoja on kolme.

– Puristinlinjalla 3 (P3) aihiot lämmitetään vielä toistaiseksi nestekaasu-uunilla, jonka energiahyötysuhde on noin 40 prosenttia. Olemme uudistamassa nyt P3-linjan koko alkupään. Uudistuksessa nykyinen laitteisto vaihtuu moderniin, sähköllä toimivaan tekniikkaan, joka vähentää vuodessa nestekaasun kulutusta noin 320 tonnia ja CO2-päästöjä 960 tonnia, kertoo uudistusprojektia vetänyt kehitysjohtaja Tomi Pilbacka.

Sähköistämällä prosessin energiahyötysuhde paranee noin 70–80 prosenttiin. Aihionlämmityksen vaatima energian tarve lähes puolittuu, mikä tuo merkittävän säästön energian hankinnassa.

 

Tarkkaan suunniteltu

Uudistamisprojektia on suunniteltu kahden vuoden ajan noin viisihenkisellä tiimillä, johon on kuulunut myös tuotannon henkilökuntaa. Laitetoimittajan kanssa sopimus solmittiin marraskuun puolessa välissä.

– On tärkeää, että projekteja viedään eteenpäin tiiviissä yhteistyössä heidän kanssaan, jotka laitteita tulevat arjessa käyttämään, Pilbacka sanoo.

Laitetoimittajaksi valikoitui Saksalainen Extrutec Gmbh.

– Kyseinen yritys on meille entuudestaan tuttu toimija P4-linjan laitetoimittajana. Extrutecilla on pitkä kokemus aihionlämmityslaitteistojen valmistajana. He ovat viime vuosina satsanneet paljon erityisesti sähköisten aihionlämmitysjärjestelmien kehittämiseen, Pilbacka kertoo.

 

Laitteiston uusimisesta muitakin etuja

Uusi laitteisto koostuu sähköllä toimivien vastusuunin ja induktiouunin kokonaisuudesta. Projektissa uusitaan myös aihiopöytä ja aihiosaha.

– Uusi laitteisto mahdollistaa nykyistä tarkemman aihionlämmön ja suuremman lämpötilaeron aihiossa, minkä seurauksena uskomme linjan tuntituottavuuden parantuvan. Tuottavuusparannus mahdollistaa nykyistä suuremman tuotantomäärän valmistamisen P3-linjalla vuosittain, Tomi Pilbacka jatkaa.

Projektin kustannusarvio on noin kolme miljoonaa euroa ja siihen sisältyy uuden muuntamon rakentaminen. Hankkeelle on myönnetty RRF-energiainvestointitukea 27 prosenttia investoinnin koko arvosta. Rahoituksen myöntää työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). RRF (Recovery and Resilience Facilty) tuki on osa Euroopan unionin NextGenerationEU -rahoitusta, jota myönnetään muun muassa vihreän siirtymän hankkeisiin.

 

Käytäntöön noin vuoden kuluttua

Käytännössä uudistus toteutetaan 1.12.2024–15.1.2025 välisenä aikana. P3-puristinlinja on pois käytöstä koko joulukuun 2024. Uuden laitteiston testaaminen on tarkoitus aloittaa tammikuun 2025 alussa. Linja on tavoitteena saada kolmivuorotuotantoon tammikuun 2025 puolivälissä.

Puristamon työntekijöitä Mäkelä Alulla
Puristinajurit Mikko Peura ja Leevi Hautamäki näyttivät P3-linjalla peukkua tulevalle sähköiselle aihionlämmittysuunille. Takana vasemmalla nykyistä laitteistoa.

–  Vastaavaa projektia kaavaillaan toteutettavaksi myös P2-linjalla näillä näkymin vuodenvaihteessa 2025–2026. Testaamme P3-linjan ratkaisua käytännössä jonkin aikaa ennen lopullista päätöstä P2-linjalle hankittavasta laitteistosta, Pilbacka sanoo.

P3-linjan modernisointi on osa laajempaa investointikokonaisuutta, jolla Mäkelä Alu tähtää noin 40 prosentin CO2-päästöjen vähennykseen omassa tuotannossa.

Artikkelin pääkuvassa oikealta vasemmalle Tomi Pilbacka, Mäkelä Alun tuotantojohtaja Tero Suomalainen sekä profiilituotannon kehitysinsinööri Jan Rintala ja projektipäällikkö Reijo Seppälä

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!