Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Alumiiniprofiilit, Uutiset, Vastuullisuus, Ympäristö

Vastuullista ja ympäristöystävällistä alumiiniprofiilien tuotantoa

”Tämä artikkeli on julkaistu Nordische Profis 2023 -julkaisussa 2.11.” 

Vastuullisesti toimiva, moderni alumiininpursotuslaitos keskellä suomalaista metsämaisemaa – tätä on Mäkelä Alu. Kerromme artikkelissa, mitä toimenpiteitä olemme tehneet, jotta voisimme toimia yhä energiatehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Asiakkaamme ympäri Eurooppaa arvostavat palveluitamme, jotka tuovat heidän prosesseihinsa kustannushyötyä.

Olemme jo vuosia tehneet pitkäjänteistä työtä kestävän tuotannon ja ympäristöystävällisyyden eteen. Tuotantomme tulee olemaan täysin hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä. Tätä tavoitetta varten käynnistimme hiljattain noin 10 miljoonan euron kehityshankkeen, jolla pyrimme päästöjen merkittävään vähentämiseen, energian tehokkaampaan käyttöön ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

 

Nestekaasusta luopuminen merkittävä askel

Merkittävin päästöjen vähentäminen hankkeessa saavutetaan muuttamalla nestekaasutoimisia prosessilämmityksiä sähköisiksi. Sähköistäminen ja hankkeeseen sisältyvät uusiutuvan energian projektit edellyttävät isoja muutoksia tehtaan sisäisen sähköverkon toiminnallisuuteen.

– Tulemme vähentämään nestekaasun käyttöä radikaalisti sähköistämällä tuotantoa ja lisäämällä lämmön talteenottoa. Näillä toimenpiteillä pystymme vähentämään hiilidioksidipäästöjä noin 2800 tonnia vuodessa, mikä on noin 40 prosenttia nykyisistä oman tuotannon päästöistämme, kertoo kehitysjohtaja Tomi Pilbacka.

Tällä hetkellä käytämme nestekaasua esimerkiksi aihionlämmitykseen kahdella puristinlinjallamme. Nämä lämmitykset tullaan korvaamaan uudella tekniikalla, jossa voidaan käyttää energiana uusiutuvaa sähköä. Yhdellä kolmesta puristinlinjastamme on jo nyt käytössä sähköinen aihionlämmitys.

– Lämmön talteenoton ja lämpöpumppujen avulla korvaamme nestekaasun käyttöä erityisesti pintakäsittelylinjojen ja kiinteistöjen lämmityksessä. Lisäksi aiomme rakentaa 1 MWh kokoisen sähkövaraston Alajärven tehdasalueelle, Pilbacka jatkaa.

 

Hiilineutraali anodisointi on pian totta

Kuluvan syksyn aikana voimme alkaa puhua hiilineutraalista anodisoinnista, sillä olemme uusineet anodisointilaitoksemme energiajärjestelmän kokonaan. Uudistus tehtiin vaiheittain ja järjestelmä on uniikki; täysin vastaavaa ei ole missään muualla.

– Ensimmäisessä vaiheessa rakensimme hukkalämmön talteenoton lämpöpumppujärjestelmän avulla. Aiemmin prosessia lämmitettiin nestekaasulla toimivan höyrykeskuksen voimin ja samanaikaisesti sitä jäähdytettiin sähkötoimisilla jäähdyttimillä. Anodisointialtaissa syntyvää lämpöä aloimme hyödyntää ensimmäisenä. Lämmön talteenotolla saimme toteutettua samalla myös altaiden jäähdytyksen. Edellä mainitulla ratkaisulla saimme osan höyrykeskuksen tuottamasta lämmityksestä korvattua sähköllä, Tomi Pilbacka kuvailee.

Energiauudistuksen toisessa vaiheessa lämpöpumppujärjestelmää ja lämmön talteenottoa laajennettiin siten, että lämmön tuotannossa voidaan luopua kaasusta lähes kokonaan.

– Lämpöpumpun rinnalle hankittiin lisäksi sähkö- ja kaasukattilat. Kaasulla toimivaa kaasukattilaa tarvitaan varalla ja esimerkiksi kovilla pakkasilla lisälämmönlähteenä, mutta perustilanteessa kaikki lämmitys tuotetaan lämpöpumpulla ja sähkökattilalla. Uuteen kaasukattilaan on rakennettu myös valmius siirtyä biokaasun käyttöön. Tarkoitus on, että nestekaasua (LPG) ei jatkossa käytetä enää lainkaan, hän jatkaa.

Anodisoinnissa otamme lämmön talteen myös jätevedestä. Laitoksen lämmön talteenotto säästää kokonaisuudessaan vuodessa jopa 1800 megawattituntia energiaa.

 

Oma kierrätetty alumiiniaihio AluPure

Yhä useammat asiakkaamme tarkkailevat tuotantonsa päästöjä ja ympäristövaikutuksia. Ympäristötietoisen ajattelutavan vuoksi kiinnostus kierrätettyyn alumiiniinkin on kasvanut. Näihin tarpeisiin olemme kehittäneet omassa valimossamme valetun AluPure-alumiiniaihion, joka on 100 % kierrätettyä alumiinia. Olemme valmistaneet kierrätysalumiinia jo pitkään, sillä nykyään asiakkaamme toivovat mahdollisimman pientä primääriprosenttia. Valitsemalla kierrätysalumiiniaihiosta valmistetut alumiiniprofiilit lopputuotteen hiilijalanjälki pienenee.

AluPuren päästöt ovat erittäin matalat: vain 2,01 tn CO2e/t. Hiilidioksidiekvivalentti (CO2e) kuvaa ihmisen tuottamien kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusta. Tarkastelussa käytettävä yksikkö (tn CO2e/t) kertoo, montako hiilidioksidiekvivalenttitonnia syntyy, kun valmistetaan tuhat kiloa tarkasteltavaa tuotetta. Vertailuna, Euroopassa tuotetun primäärialumiinin päästökeskiarvo on 6,7 tn CO2e/t.

– Luvut osoittavat, kuinka isoja ratkaisuja ilmaston ja ympäristön kannalta voi tehdä alumiiniprofiilien valmistajan valinnalla. Valitsemalla AluPuren tekee valinnan ympäristön ja ilmaston hyväksi, toteaa Mäkelä Alun EHSQ-päällikkö Päivi Venesoja.

 

Ympäristömerkitty AluPure

Mäkelä Alun kierrätetystä AluPure:sta ja primäärialumiinista valmistetuilla profiileilla eri pintakäsittelyineen on EPD (Environmental Product Declaration) eli ympäristöselosteet.

– EPD on standardoitu ja luotettava tapa esittää tuotteen tai palvelun koko elinkaarianalyysi. EPD on riippumattomasti varmennettu ja rekisteröity asiakirja, joka antaa avoimet ja vertailukelpoiset tiedot tuotteiden elinkaaren ympäristövaikutuksista, kertoo Päivi Venesoja.

AluPurelle on lisäksi myönnetty Joutsenmerkki. Ympäristömerkintä Suomi Oy on hyväksynyt Mäkelä Alu Oy:n omassa valimossa valmistaman kierrätysalumiinin käytön Joutsenmerkkikohteisiin myytävissä ikkunaprofiileissa talokriteerien vaatimuksen O25 mukaisesti.

Joutsenmerkki on Pohjoismaissa käytettävä virallinen ympäristömerkki, joka kertoo sillä merkityn tuotteen tai palvelun noudattavan sille suunniteltuja ympäristökriteereitä.

 

Laatukumppani alumiiniprofiilien tuotantoon

Ympäristöstä huolehtimisen lisäksi toimimme vastuullisesti myös huolehtimalla hyvin työntekijöistämme ja olemalla luotettava kumppani asiakkaille ja toimittajille. Mäkelä Alun asiakaslähtöinen ja asiakkaiden tarpeita kuunnellen syntynyt AluServices®-konsepti pyrkii tekemään alumiiniprofiilien saatavuuden mahdollisimman helpoksi juuri silloin ja sellaisissa erissä kuin tarve on.

Perinteinen tapa, jossa raaka-aineita ostetaan isot määrät varastoon mahdollisimman halvalla, sitoo pääomaa, vaatii tilaa sekä vaikeuttaa kasvua ja kehitystä. Mäkelä Alun asiakkaiden ei tarvitse toimia näin alumiiniprofiilien hankinnassaan.

– Tällainen toimintatapa ei ole enää nykypäivää, eikä sillä pystytä vastaamaan yksilöllisiin tilauksiin ja etenkään vaihteleviin erikoisväritoiveisiin, sanoo Mäkelä Alun vientipäällikkö Janne Lager.

Tavoitteenamme ei olekaan myydä tuotetta aina halvimmalla hinnalla vaan tarjota asiakkaalle kokonaisvaltaisesti kannattavin tapa toimia. Lopullinen hintahan ei muodostu vain raaka-aineesta, vaan siihen vaikuttavat koko tuotantoprosessi ja sen tehokkuus.

– Juuri siihen saumaan me voimme tarjota lisäarvoa räätälöidyillä palvelukokonaisuuksillamme. Kokonaishyödyt tulisi aina laskea pidemmälle kuin ostohetkeen, Lager sanoo.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!