Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset, Vastuullisuus, Ympäristö

Mäkelä Alu ottaa askeleen aurinkoenergian tuottamiseen

Aurinkopaneelit ovat kauas näkyvä ekoteko. Komean ”paneelikentän” asensi Ismo Pitkäsen yritys. KUVA: ARI KYTÖLÄ 

Mäkelä Alun hankkima sähkö on perinteisesti ekologista eli vihreää. Nyt siinä on uusi, auringonkeltainen sävy. Tehdasalueelle asennettiin nimittäin syksyllä 130 neliömetriä aurinkopaneeleita, joista saadaan jatkossa tehtaan sähköverkkoon omalla tontilla tuotettua aurinkoenergiaa. Niiden laskennallinen tuotto (noin 20 000 kWh vuodessa) vastaa yhden sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta.  

– Kaikkiaanhan meillä kuluu vuodessa sähköä tuhannen sähkölämmitteisen omakotitalon verran. Paneeleiden tuottama energiamäärä on siis kokonaisuutta katsoen pieni, mutta kyseessä on pilotti, jolla hankitaan kokemuksia aurinkoenergiasta, sanoo hankintajohtaja Ari Kytölä.  

Samalla ollaan jälleen askelta lähempänä tehtaan toimintojen hiilineutraaliutta, joka on Mäkelä Alun tavoitteena vuonna 2025.  

– Siihenhän ei ole yhtä keinoa, vaan se rakennetaan usealla eri ratkaisulla, Kytölä sanoo.   

Paneelien toimittaja on Mäkelä Alun yhteistyökumppani Salo Solar, ja kokonaisurakasta vastasi Pitkäsen Sähköasennus Oy.  

Aurinkopaneelit ovat näkyvä esimerkki muillekin  

Aurinkopaneeli-investoinnillaan Mäkelä Alu haluaa olla samalla esimerkki niin työntekijöille kuin ympäristöllekin. Aurinkopaneelithan ovat ekoteko, joka näkyy kauaksi.  

68 paneelin kokonaisuus komeilee henkilökunnan sosiaalitilarakennuksen katolla. Sisälle rakennukseen tulee niiden seurantalaite. Näin henkilökunta pääsee konkreettisesti tarkkailemaan paneelien toimintaa ja tuottoa.   

Kytölä arvelee, että hankinta maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.  

Asennetaanko aurinkopaneeleita jatkossa lisää? Se on erittäin mahdollista.  

Teollisuusyritys pystyy hyödyntämään paneelien tuoton kesälläkin  

Aivan läpi vuoden aurinkopaneeleista ei energiaa saada. Ne syytävät energiaa sisäiseen sähköverkkoon maaliskuun-syyskuun välisenä aikana.  

Teollisuusyritys on Kytölän mukaan kiitollinen paikka aurinkovoimalle, sillä sähkönkulutus on tasaista ympäri vuoden. Kaikki tuotettu sähkö pystytään siis kesälläkin käyttämään. 

Se, miksi paneelit asennettiin syksyllä, pimeimpään vuodenaikaan, on herättänyt kysymyksiä.   

– Näin tehtiin siksi, että paneelien haluttiin olevan valmiina, kun aurinko alkaa maaliskuussa paistaa niin paljon, että siitä saadaan energiaa. Asentaminen oli helpompaa syksyllä kuin kevättalvella, Kytölä sanoo. 

Mikä vihreä sähkö?  

Kaikki Mäkelä Alun ostama sähkö on päästötöntä eli ilmastoa kuormittamatta tuotettua. Energialähteinä ovat siis esimerkiksi tuulivoima, vesi, biokaasu ja aurinko. Vihreä sähkö ei ole halvinta, mutta maksamalla ekologisesti tuotetusta sähköstä vähennetään tarvetta fossiilisen energian tuotannolle.   

Omalla aurinkovoimalalla tuotettu sähkö vähentää tällaisenkin ostosähkön tarvetta.  

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!