fi::Ota yhteyttä x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
fi::Puhelin x
+35865577600
sv-SE::Ta kontakt x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
sv-SE::Telefon x
+35865577600
de-DE::Kontaktieren Sie uns x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
de-DE::Telefon x
+35865577600
en-GB::Contact us x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
en-GB::Telephone x
+35865577600
Mäkelä Alu investoi ja kehitti toimintaansa miljoonalla eurolla vuonna 2020

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset, Alumiiniprofiilit

Mäkelä Alu tehosti toimintojaan liki miljoonan investoinneilla

Me Mäkelä Alussa panostamme jatkuvasti toimintamme kehittämiseen. Näin takaamme asiakkaillemme parhaan mahdollisen laadun ja pidämme paikkamme alamme edelläkävijöiden joukossa.

Viime vuonna Mäkelä Alu tehosti ja kehitti toimintojaan liki miljoonan euron investoinneilla.

– Koronavuosi ei vaikuttanut investointien määrään, mutta toteutuksesta se teki haasteellisempaa. Toimittajien matkustaminen ja toimiminen tehtaallamme vaativat erityisjärjestelyjä, jotta turvallisuus pystyttiin takaamaan, kertoo tuotantojohtaja Tero Suomalainen.

 

Sulatus tehostuu, kerralla valettavien aihioiden määrä kasvaa

Valimon
Henry Joensuu (vas) ja Markku Heikkilä työkavereidensa kanssa ovat tyytyväisiä valimon investointiin. Kuva: Mika Eliala

Vuoden 2020 suurin investointi tehtiin valimossa, johon hankittiin EMS-magneettisekoittaja (Electro-Magnetic Stirrer).

Valimossamme sulatetaan puristusprosessissa syntyvä alumiiniromu uutta käyttöä varten. Nyt sulatusuunin pohjalle asennettu magneettisekoittaja pitää sulatettavan massan jatkuvassa liikkeessä. Tämä nopeuttaa sulamista ja parantaa seosaineiden sekoittumista ja siten valettavien puristusaihioiden laatua.

– Paremmin sekoittuneen sulan seurauksena voidaan valaa entistä tasalaatuisempia aihioita. Samalla puristusromu vähenee, kertoo kehitysjohtaja Tomi Pilbacka.

Kun sulatus tehostui, myös kerralla valettavien aihioiden määrää lisättiin. Siksi investointiin kuului myös valupöydän uusiminen. Osana projektia vaihdettiin myös valimon muuntaja suurempaan ja laajennettiin hieman valimon tiloja.

 

Työkalu-uunit uusittiin kahdella linjastolla

Kolmella profiilinpuristuslinjallamme päivitettiin kalustoa. Kahden linjaston työkalu-uunit vaihdettiin tehokkaampiin Thermserve ”single-cell” -uuneihin. Vastaavanlaiset uunit olivat jo entuudestaan käytössä yhdellä linjalla, jossa ne on hyväksi havaittu.

Nyt kaikkien linjojen työkalu-uunit ovat single-cell-uuneja, joissa esilämmitetään vain yhtä pursotustyökalua kerrallaan. Vanhoissa uuneissa saattoi olla useita työkaluja kerrallaan, ja lämpötilan hallinta oli haasteellisempaa.

– Kun eri lämmitysvaiheissa olevat työkalut eivät vaikuta toistensa lämpötiloihin eikä luukkua avata kesken lämmityksen, päästään tarkempaan työkalun lämpötilaan. Lisäksi lämmitysprosessi nopeutuu, kun työkalu pääsee lähemmäs vastuksia. Työkalujen lämpötilaa uunissa mitataan koko ajan, kertoo Pilbacka. 

Tarkempi lämpötilan hallinta poistaa ei-toivottua vaihtelua valmistusprosessista ja parantaa profiilin laatua. Uudet uunit ovat kohtuullisen helposti siirrettäviä, joten myös linjojen layoutien kehittämisessä on enemmän mahdollisuuksia. 

Pääkuvassa Janne Koivumäki uusien työkalu-uunien äärellä. Kuva: Jan Rintala

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives