Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
AluCoating, Palvelut, Uutiset

Sertifioitu maalauspalvelumme palvelee pieniäkin maalauseriä

Mäkelä Alun kokonaisvaltaiseen palveluun kuuluu se, että asiakas saa saman katon alta tuotteilleen tarvitsemansa jatkokäsittelyn nopeasti, vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. AluCoating®-pintakäsittelyistämme keskeinen on maalaus, jonka käyttö on kasvanut voimakkaasti. Maalausta tehdään yhteensä neljällä eri maalauslinjalla. Varman laadun takaa maalauslinjojemme GSB-sertifikaatti. Suomessa sertifikaatti löytyy Mäkelä Alun lisäksi vain kahdelta muulta maalaamolta.

Maalauspalveluita on kehitetty siten, että myös pienien erien, jopa yksittäisten kappaleiden, maalaus onnistuu kustannustehokkaasti.

– Peräti 34 prosenttia maalaamoon tulevista tilausriveistä onkin yhden kappaleen tilauksia. Tämä huikea luku kertoo siitä, miten pystymme vastaamaan kaikkiin asiakastarpeisiin: yhdenkin kappaleen maalaus onnistuu millä värillä tahansa, sanoo pintakäsittelyn tuotantopäällikkö Vesa Saarenlaita.

ripustettuja alumiiniprofiileja pulverimaalaus
Pystymaalaamossa Voikkaalla on näppärä pulverimaalata myös pieniä profiilieriä.

Tänä vuonna maalattu jo yli 850 sävyä

Maalausmenetelmämme on alumiinille optimaalinen jauhemaalaus, joka perustuu sähkövarauksen ja lämmön käyttöön. Maalipulveri tarttuu siis alumiinin pintaan sähkövarausta hyödyntämällä, minkä jälkeen se sulaa tasaiseksi ja kestäväksi maalikalvoksi polttouunin kuumuudessa. Tällä tavalla pinnasta saadaan todella kova. Se kestää UV-säteilyä, korroosiota, hankausta ja iskuja.

– Värivalikoimassa raja ei tule vastaan, sillä sävyjä on tarjolla tuhansittain. Yksistään tänä vuonna maalaamoissamme on maalattu alumiiniprofiileja yli 850 eri sävyllä. Kysytyimpiä ovat valkoinen, harmaan sävyt ja musta, mutta niiden jälkeen hajonta on suurta. Maalaamossa nähdään väripaletin kaikki värit ja samalla se, miten rohkeita suunnittelijat ovat tänä päivänä värien käytössä, Saarenlaita kertoo.

Maalien päätoimittajia ovat Teknos, Axalta ja AkzoNobel. Sen lisäksi käytämme kolmea pienempää toimittajaa asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Näin varmistetaan asiakkaalle juuri oikea sävy, sillä eri valmistajilla saattaa olla joskus samassa sävyssä pieniä vivahde-eroja.

 

Laatutestauksia joka päivä

GSB-sertifikaattimme on ollut käytössä jo 20 vuoden ajan. Se asettaa tiukat vaatimukset käyttämillemme maaleille ja esikäsittelylle. Ne ovatkin avain sille, että maalipinta kestää kaikissa niissä vaativissa olosuhteissa, joihin alumiiniprofiilit lähtevät – auringon paahteesta sateen kuritukseen.

Säännöllisten ulkopuolisten auditointien lisäksi maalaamossa tehdään päivittäin sertifikaatin mukaisia laatutestejä. Maalattuja koepaloja keitetään kiehuvassa vedessä ja niille tehdään rasteri-, taivutus-, syvävetokoe, putoavan painon koe sekä kiiltomittaustestejä. Testikappaleet säilytetään viiden vuoden ajan mahdollisia myöhempiä tarkastuksia varten.

Osa laadunvalvontaa on maalikalvon paksuuden jatkuva tarkkailu. Oikealla kalvonpaksuudella saavutetaan hyvä pinnanlaatu profiileille. Kalvonpaksuusmittauksien avulla pystymme myös itse optimoimaan käytettävän jauhekulutuksen määrää.

Syvävetokokeessa testataan pinnoitteen kestävyys.

 

Pystymaalaamot soveltuvat pienien erien maalaamiseen

Pienien erien tehokkaaseen maalaamiseen panostaminen on tietoinen ja tavallisesta poikkeava valinta.

– Pienien erien tehokkaan maalaamisen mahdollistavat pystymaalaamomme. Erityisesti Voikkaan pystymaalaamo on kehitetty pienille erille sopivaksi, sillä siellä yksittäiset kappaleet voidaan ohjata erillistä rataa pitkin maalattavaksi toiselle maalikaapille samaan aikaan, kuin toinen maalikaappi maalaa toista väriä. Näin värinvaihdot onnistuvat ilman pienintäkään ratahukkaa. Myös Alajärven pystymaalaamossa on kaksi jauhekeskusta, minkä ansiosta värinvaihto voidaan aloittaa jo, kun toinen jauhekeskus maalaa vielä edellistä väriä, Saarenlaita kertoo.

Parhaillaan Alajärven vaakamaalaamoon suunnitellaan uusia maalauslinjoja, joissa tullaan ottamaan huomioon nopean värinvaihdon tarpeet.

ripustettuja pulverimaalattuja alumiiniprofiileja
Valkoinen on suosittu väri alumiiniprofiilien pulverimaalauksessa.

Samojen värien keskittäminen säästää kustannuksia

Jotta maalaaminen olisi mahdollisimman kustannustehokasta, pyritään yhden päivän saman väriset työt keskittämään, sillä maalinvaihto tuottaa aina jonkin verran hukkamaalia.

Viime vuonna maalaamoissamme tehtiin yli 40 000 värinvaihtoa, mikä tarkoittaa keskimäärin yli 3300 värinvaihtoa kuukaudessa.

– Vaihtojen karsiminen on kustannusten näkökulmasta merkityksellistä, etenkin kun materiaalien hinnan nousu näkyy myös maaleissa ja esikäsittelyaineissa. Tästä näkökulmasta olisi hyvä, jos asiakas pystyisi tilaamaan tietyt käyttämänsä värit samaan aikaan. Sillä tavalla voidaan säästää kustannuksissa, sanoo Saarenlaita.

 

MAALATTUJA LUKUJA

  • Keskimääräinen eräkoko maalaamoissa on tänä vuonna ollut 13 kpl ja 53 kg: Voikkaan tehtaallamme 7 kpl ja 34 kg ja Luoma-ahon tehtaallamme 18 kpl ja 69 kg.
  • Kaikista eri sävyistä kolme yleisintä sävyä kattaa 24 prosenttia maalattavista kappaleista.
  • Eri maalisävyjä on tänä vuonna käytetty 853.

Maalauksen ohella AluCoating®-pintakäsittelyihimme kuuluu anodisointi, jota käytetään muun muassa huonekaluteollisuudessa. Sillä saadaan tuotteeseen ulkonäköä ja korroosiokestävyyttä. Omalla tehtaallamme teemme anodisointia luonnonvärisenä; jatkojalostajiemme kautta voimme toteuttaa värilliset anodisoinnit. Lisäksi palveluihimme kuuluu Decoral-kuviopinnoitus.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!