fi::Ota yhteyttä x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
fi::Puhelin x
+35865577600
sv-SE::Ta kontakt x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
sv-SE::Telefon x
+35865577600
de-DE::Kontaktieren Sie uns x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
de-DE::Telefon x
+35865577600
en-GB::Contact us x
[contact-form-7 404 "Not Found"]
en-GB::Telephone x
+35865577600
Yrittäjäneuvos Esko Mäkelä in memoriam - Mäkelä Alu Oy

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset

Yrittäjäneuvos Esko Mäkelä in memoriam

 

Mäkelä Alun kantahahmo, yrittäjäneuvos Esko Mäkelä kuoli 28. lokakuuta 2021 vain muutamaa päivää ennen 80:ttä syntymäpäiväänsä. Perheyrityksen sydän, pitkäaikainen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, rohkea ja kaukokatseinen yrittäjä ja kotiseutunsa kantava voima on poissa.

Suuri suru koskettaa Mäkelä Alun työyhteisöä, kumppaneita, yritystä ympäröivää Luoma-ahon kylää, kotikaupunkilaisia ja ennen muuta Mäkelän perhettä: pitkän taipaleen Eskonsa rinnalla kulkenutta Aila-vaimoa sekä Petriä ja Terhiä perheineen.

 

Eskon tarina on Mäkelän perheyrityksen tarina

Esko Mäkelä oli syntynyt 3.11.1941 Luoma-ahon kylässä, jossa Mäkelän perheyritys on toiminut vuodesta 1937. Esko Mäkelä ja yritys olivat siis ikätovereita, joiden tarinat kulkevat rinnan 40-luvun Suomesta tähän päivään. Noiden vuosien aikana yritys on kasvanut ja ottanut uusia askeleita. Se on luonut työpaikkoja, elämää ja hyvinvointia maaseutukylään ja kotikaupunkiinsa samaan aikaan, kun moni muu suomalainen maaseutukylä on hiljentynyt.

Esko Mäkelä asui koko elämänsä perheyrityksen kupeessa. Hän opiskeli merkonomiksi ja aloitti yrityksen palveluksessa 20-vuotiaana eli saman ikäisenä kuin hänen isänsä Fredrik, Reeti, Mäkelä oli perustanut läkkipeltiastioita valmistavan yrityksen.

Esko Mäkelä nuorena miehenä.

Rohkeus ottaa uusia askelia on leimannut yrittäjiä aina. Sitä kautta perheyrityksen tie kulki peltiastioista katto- ja seinäprofiilien valmistukseen. Alumiiniprofiilien valmistukseen keskityttiin 90-luvun alkupuolella. Vuodesta 1993 lähtien on toimittu Mäkelä Alun nimellä.

Esko Mäkelä toimi vuosikymmeniä toimitusjohtajana, sittemmin hallituksen puheenjohtajana. Johtajanakin hän tarttui mielellään käytännön töihin ja oli esimerkiksi toiminnan alkuaikoina asentamassa kattopeltejä muiden mukana.

 

Mäkelä Alun alumiinivalmistus sai alkunsa Berliinin muurin murtuessa

Ajatuksen alumiininpuristuksesta Esko Mäkelä sai tutustuessaan alan yritykseen Norjassa 80-luvulla. Ensimmäisestä puristinlinjasta tehtiin kaupat Saksassa vuonna 1989. Kyseessä oli merkittävä kauppa sekä Mäkelän perheyritykselle että koneen myyneelle yritykselle.

Esko Mäkelä on kertonut, että kun kaupat oli solmittu, puhkesivat paikalla olleet saksalaiset liikekumppanit yllättäen suosionosoituksiin. Aplodien syyksi paljastui se, että samalla hetkellä Berliinin muuri murtui. Tuosta alkoi siis uusi aika maailmanhistoriassa, mutta myös Mäkelän perheyrityksen historiassa.

Markkinoilla uutta tulokasta epäiltiin, mutta Mäkelä otti paikkansa pelikentällä valitsemalla alusta asti oman linjansa ja periaatteet, joiden varaan toiminta pohjautuu edelleen. Tilausohjautuva, asiakkaiden tarpeisiin perustuva tuotanto ja asiakaslähtöisyys olivat toiminnan kulmakivet. Ovien ja ikkunoiden valmistajat olivat löytäneet alumiinin. Se oli rako, johon Mäkelä Alu löysi tiensä. Viennissä keskeiseksi markkinaksi nousi Saksa.

Ensimmäisen puristinlinjan avajaiset.

 

Välitön, välittävä ja rehellinen

Kun työyhteisö muistelee Esko Mäkelää, esiin nousevat sanat iloisuus, elämänmyönteisyys, rehellisyys, inhimillisyys, välittäminen. Esko Mäkelä ei ollut toimistoon hautautunut johtaja, vaan kansan mies, joka tuli luo ja oli kiinnostunut yrityksen jokaisesta työntekijästä. Yhtä kiinnostunut hän oli yrityksen asioista yksityiskohtia myöten vielä eläkepäivinäänkin.

– Hän lähestyi ihmisiä helposti ja häntä oli helppo lähestyä. Ei ollut asiaa, josta hänelle ei olisi voinut puhua, kuvaa pitkäaikainen työkaveri.

Hän oli kotonaan kaikkien ihmisten kanssa eikä esittänyt koskaan mitään, ei missään pöydässä. Siitä tuli myös kunnioitus häntä kohtaan. Kun Esko puhui, häntä kuunneltiin.

Esko Mäkelän sydän sykki kotikylälle ja kotiseudulle, joiden hyväksi hän on tehnyt työtä monin tavoin kyläkoulun ja kylätalon tukemisesta Alajärven lukion Aila ja Esko Mäkelän stipendirahaston perustamiseen.

Esko Mäkelällä oli lukuisia luottamustehtäviä paikallisissa ja alueellisissa elinkeinoelämän organisaatioissa.

Esko Mäkelän Peltituotteen toimistolla 80-luvulla.

Esko Mäkelän työ elää

Esko Mäkelä oli sitä mieltä, että eteenpäin pitää mennä ja kehityksessä olla mukana. Pörssimaailman kvartaalien tuijottamisen sijaan hän painotti katsomista pitkälle eteenpäin. Mäkelässä kvartaali oli hänen sanojensa mukaan 25 vuotta.

Tänään Mäkelä Alu on maailman pohjoisin alumiinipuristaja ja merkittävä toimija Pohjoismaissa ja Euroopassa. Yritys on kotikaupunkinsa suurin yksityinen työllistäjä, jonka ympärille on muodostunut alumiinia jatkojalostavien pienempien yritysten teollisuuskylä. Kylä tehtaan ympärillä on poikkeuksellinen: työpaikkoja siellä on suunnilleen saman verran kuin asukkaita vauvasta vaariin.

Tätä teollisuutta ja näitä työpaikkoja ei olisi ilman Esko Mäkelää. Hänen työnsä elää, ja siitä saa elantonsa moni yritys ja perhe. Ei kvartaalista, vaan vuodesta toiseen.

Mäkelä Alun työntekijät muistavat Esko Mäkelää lämmöllä ja kiitollisuudella.

 

Työntekijämme muistelee Eskoa

”Eskolle

On ollut todella suuri kunnia seurata ja olla mukana tässä kasvutarinassasi. Pikkutyttönä karkasin aina isän luokse töihin Peltituotteelle. Muistan myös vanhempasi sekä Mäkelä Metalsin ajat, kun olen istunut erään kerran silloisen lähettämön rappusilla kylän tyttöjen kanssa.

Muistan myös, kun Mäkelä Alun toiminta aloitettiin. Rohkeutta tähän hämmästeltiin koko kylässä, vaikkakin kaikki tiesivät, että tiedät kyllä, mihin ryhdyt. Luoma-ahon teollisuuskylä ei olisi Luoma-aho eikä Alajärven kaupunki olisi Alajärvi ilman Sinua.

Muistan aina sen torstai-iltapäivän, kun soitit minulle. Sen pikkutytön haave toteutui työpaikasta. En epäillyt hetkeäkään, ja sillä tiellä ollaan.

Hauska tapahtuma oli, kun vaakamaalaamossa vaihdettiin suodattimia, ja tietenkin menit tiedonhaluisena katsomaan tätä, niin sait kaikki valkoiset maalinpölyt päällesi. Tulit sen jälkeen huoneeseeni, kuten teit muutenkin aina jokapäiväisillä käynneilläsi. Muistan, kun tuumasin Sinulle, että noin et voi kyllä autoon mennä. Siinä sitten putsattiin vielä maaleja pois.

Et ole ikinä asettanut itseäsi meidän yläpuolellemme, vaan olet ollut osa meitä, pitänyt meitä tärkeinä, huolehtinut meistä ja siksi oletkin saanut aina niin äärettömän suuren kunnioituksen ja arvostuksen meiltä työntekijöiltäsi.

Olet itse luonut tämän kaiken ympärillämme olevan, koko Mäkelänmäen, ja antanut edellytykset tälle kaikelle rohkeudellasi ja periksiantamattomuudellasi. En halua kirjoittaa Sinusta imperfektissä, sillä elämäntyösi tarina jatkuu.

Sinä unen ansaitset rauhaisan, kiitoksen hiljaisen, kauneimman.”

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives