
Ville Luoma-aho tuli Alulle töihin ensimmäistä kertaa 15-vuotiaana. Hän kertoo työskennelleensä tuotannossa lähes kaikilla osastoilla, ainoastaan puristin ja logistiikka, ovat jääneet välistä.
– 18 vuoteen mahtuu monenlaista, alkuun myös vuokratyötä ja osa-aikaisia työsopimuksia ennen vakinaistamista. Edellisen pätkän, noin viisi kuusi vuotta, työskentelin valimossa. Vuorotyö alkoi jossain vaiheessa kypsyttää, ja aloinkin pohtia, olisiko tässä vielä tsäänssiä lukea itsensä päivävuoroon. Asiaa tuli harkittua useamman vuoden ajan. Lopulta ajattelin kokeilla, eihän opiskelu koskaan hukkaan mene, Ville kertoo.
Tänä keväänä Ville valmistuu konetekniikan insinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulusta. Hän teki opinnäytetyönään valimoon mittalaitevertailun. Viimeiset puolitoista vuotta hän on työskennellyt profiilisuunnittelijana. Osittain hän tekee myös työkalujen tilauksia.
– Olen tosi kiitollinen siitä, että minuun on uskottu, vaikka en valmis insinööri ollutkaan ja sain paikan profiilisuunnittelijana. Valimon aikana pidin jonkun pätkän opintovapaata, mutta muuten olen edistänyt opintoja olen työn ohessa ja pääsääntöisesti etänä, mikä onneksi on nykyään mahdollista. Välillä päivät ovat olleet raskaita, kun on pitänyt olla kellon ympäri tietokoneella; ensin työpäivä ja sen päälle opiskelut, hän kertoo.
Suunnittelijan työ on mielenkiintoista
Päivävuoroon siirtyminen tuli sopivasti myös muuhun elämäntilanteeseen.
– Kun päätti alkaa tässä samalla perheelliseksi, niin olihan se aivan korvaamatonta, että pääsi päivävuoroon. Muutenkin mukavaa vaihtelua, kun pääsee näkemään tuotannon täältä toisesta päästä. Olen oppinut, että prosessissa on paljon muitakin vaiheita kuin puristaminen ja sulattaminen, Ville sanoo.
Profiilisuunnittelijan työtä Ville pitää mielenkiintoisena, sillä yksikään profiili eikä näin myöskään yksikään työpäivä ole samanlainen.
– Suunnittelijana käyn ensin läpi kuvat ja asiakkaan vaatimukset tulevalle profiilille sekä tutustun pääpiirteisesti sen muotoihin ja mittoihin. Tässä vaiheessa arvioidaan esimerkiksi, ettei profiili ole liian painava tai kevyt. Tuotannon kanssa hiotaan sitten lopullinen työkalu; asiakkaalle ei voida tätä ennen luvata mitään. Työ on tasapainoilua tuotannon ja asiakkaan välissä. Myyjät ovat aina ensisijaisesti asiakkaaseen yhteydessä, vaikka välillä meillä on yhteisiä palavereitakin suunnitteluvaiheessa, Ville kertoo.
Toinen perhe
Ville työskentelee hybridinä, kuten monet muutkin myyntikonttorin työntekijöistä. Yleensä hän tekee töitä kotona, mutta käy mielellään silloin tällöin tekemässä työpäivän konttorilla yhteisten sovittujen konttoripäivien lisäksi.
– Koen, että etätöissä pystyy paremmin keskittymään työhön. Välillä sitä uppoutuu niin, että tauotkin unohtuvat. Työnantajana Mäkelä Alu on sopivan vaativa mutta myös rento. Alun porukka on vähän niin kuin toinen perhe. Täällä ei tarvitse stressata, kun tietää tehtävänsä ja vastuunsa, mutta välillä voidaan puhua muutakin kuin työjuttuja. Maailmassa on muutakin kuin alumiini, vaikka sen ympärillä täällä kaikki pyöriikin, hän sanoo.
Vapaa-ajalla Ville viettää tavallista perhe-elämää ja liikkuu.
– Pian 2-vuotias tenava vie tietysti tällä hetkellä ajan, mutta yritän myös liikkua: juoksen, käyn kuntosalilla ja pyöräilen. Arjessa on juuri nyt hyvä rytmi, vaikka siihen ei juuri mahdukaan mitään ylimääräistä. Arki on kuitenkin mukavaa, enkä kaipaa muuta tällä hetkellä. Ehkäpä jossain vaiheessa suoritan vielä diplomi-insinöörin opinnot, mutta sitä ennen pidän hieman taukoa.