Från smältverk till profildesign: den egna vägen hittades med tiden
19.05.2025
Ville Luoma-aho började arbeta på Mäkelä Alu redan som 15-åring. Han berättar att han jobbat inom nästan alla produktionsavdelningar, endast press och logistik har han inte provat på.
”Det hinner hända mycket på 18 år, i början var det också inhyrt arbete och deltidsanställningar innan jag fick fast jobb. Den senaste perioden, cirka fem–sex år, jobbade jag i smältverket. Skiftarbete började bli tungt med tiden, och jag började fundera på om det skulle finnas en chans att läsa sig till dagarbete. Jag funderade på det i flera år innan jag bestämde mig för att ge det ett försök. Studier är aldrig bortkastade,” säger Ville.
I vår tar Ville examen som ingenjör i maskinteknik från yrkeshögskolan i Vasa. Hans examensarbete handlade om att jämföra mätutrustning i smältverket. De senaste ett och ett halvt åren har han arbetat som profileringsdesigner. Delvis ansvarar han också för verktygsbeställningar.
”Jag är väldigt tacksam över att man trodde på mig, även om jag inte var färdig ingenjör, och att jag fick jobbet som profileringsdesigner. Under tiden i smältverket tog jag ut lite studieledighet, men för det mesta har jag pluggat vid sidan av jobbet och huvudsakligen på distans, vilket som tur är är möjligt idag. Vissa dagar har varit tunga, när jag först jobbat en hel dag och sedan suttit och studerat på kvällen,” berättar han.
Designarbete är intressant
Att gå över till dagarbete passade också bra med övriga livet.
”När man samtidigt bestämde sig för att bilda familj, så var det ovärderligt att få jobba dagtid. Det är också skönt med omväxling, att se produktionen från det här andra perspektivet. Jag har lärt mig att processen innehåller mycket mer än pressning och smältning,” säger Ville.
Ville tycker att jobbet som profileringsdesigner är intressant, eftersom ingen profil och ingen arbetsdag är den andra lik.
”Som designer går jag först igenom ritningarna och kundens krav på profilen och bekantar mig översiktligt med dess form och mått. I det skedet utvärderar vi till exempel att profilen inte är för tung eller för lätt. Sedan diskuterar vi fram den slutliga verktygs designen tillsammans med produktionen. Vi kan inte lova något åt kunden innan dess. Det är en balansgång mellan produktion och kund. Säljarna har alltid kundkontakten, men ibland har vi gemensamma möten under designfasen,” förklarar Ville.
Den andra familjen
Ville arbetar i hybridmodell, som många andra på försäljningskontoret. Vanligtvis jobbar han hemifrån, men han tycker också om att komma till kontoret då och då, utöver de gemensamt överenskomna kontorsdagarna.
”Jag upplever att jag kan koncentrera mig bättre hemma. Ibland är jag så inne i arbetet att jag till och med glömmer pauserna. Mäkelä Alu är lagom krävande men också avslappnat som arbetsgivare. Alu-gänget är lite som en andra familj. Man behöver inte stressa, för alla vet vad de ska göra och vad de ansvarar för, men vi kan också prata om annat än jobbet. Det finns annat i världen än aluminium, även om det mesta här kretsar kring det,” säger han.
På fritiden lever Ville ett vanligt familjeliv och rör på sig.
”Snart tvååringen tar förstås upp det mesta av tiden just nu, men jag försöker ändå hålla mig aktiv. Jag springer, går till gymmet och cyklar. Vardagen har en bra rytm just nu, även om det inte finns utrymme för så mycket extra. Men det är en trevlig vardag, och jag saknar inget annat just nu. Kanske blir det diplomingenjörsstudier någon gång i framtiden, men först ska jag ta en paus.”