Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Nyheter, Miljö, Ansvar

Ansvars-ABC – Miljö

Vårt mål är att hålla utsläppen från vår verksamhet till såväl luften och jordmånen som till vatten så låga som möjligt. Det går dock inte att helt undvika utsläpp, varför vår verksamhet också är miljötillståndspliktig. I denna artikel ger vi några exempel på det som vi mäter så att vi kan uppnå våra mål och följer lagarna.

Gränsvärdena för utsläpp bestäms i miljötillståndet. Tillståndet beviljas av regionförvaltningsverket.

– För tillståndet har vi genomfört en miljökonsekvensbedömning där vi också beaktat utvidgningen av verksamheten och kapacitetstillväxten. I takt med att kapaciteten ökar använder vi naturligtvis mer energi, råmaterial och vatten, berättar Mäkelä Alus EHSQ-chef Päivi Venesoja.

 

Utsläppen ska rapporteras

Miljötillståndet förutsätter att alla utsläpp följs upp och rapporteras kvartalsvis.

– En gång i kvartalet anger vi till exempel vissa parametrar för vatten som kommer in och ut ur vårt eget avloppsreningsverk. Dessa parametrar inkluderar suspenderat material, kemisk syreförbrukning samt fosfor, nickel, aluminium och pH. Rapporterna lämnas in till den övervakande miljömyndigheten, alltså NTM-centralen, berättar Päivi Venesoja.

Uppgifterna fås från en avloppsvattenanalys som utförs av en extern aktör. Proverna för analysen tas av en automatisk insamlare en gång i månaden så att prov samlas in under loppet av ett dygn. På detta sätt är värdet så realistiskt som möjligt.

Ett mer omfattande urval av utsläppen rapporteras årligen.

– Även om det inte finns någon rapporteringsskyldighet följer jag ändå upp till exempel mängden pulverfärgsavfall per målad meter, CO2-utsläppen från transporterna från oss till kunderna samt mängden återvunnet avfall av den totala avfallsmängden under en viss tidsperiod, fortsätter Päivi.

 

Vad gör man med avloppsvattnet?

Avloppsreningsverkets process är mycket effektiv och reningsverkets drift övervakas kontinuerligt av automatisk driftövervakningsutrustning.

– Vi har inget att oroa oss för vad gäller avloppsvattnet i och med att vi ligger långt under gränsvärdena. Vi skulle få ha 50 milligram av suspenderat material per en liter vatten. Till exempel i fjol hade vi i genomsnitt 20 milligram av suspenderat material i vattnet, konstaterar Päivi Venesoja.

Renat avloppsvatten som uppfyller gränsvärdena släpps så småningom ut i den närliggande bäcken Mikinpuro.

Den slutgiltiga analysen görs i vattendraget.

– Vi har fem övervakningspunkter som besöks av en extern part för att samla in prover. Det finns ju otaliga övervakningspunkter, inte bara våra egna. Under de senaste 15 åren har det inte förekommit några större fluktuationer eller något oroväckande i proverna, berättar Päivi.

 

Lättare rapportering i Voikkaa

Verksamheten i Voikkaa är inte miljötillståndspliktig. Inom verksamheten används dock till exempel lösningsmedel.

– På grund av detta har vi fått registrera verksamheten i Voikkaa i datasystemet för miljövårdsinformation. Vi rapporterar årligen till den lokala NTM-centralen om användningen av vatten och energi samt mängden lösningsmedel. Avloppsvattnet från fabriken i Voikkaa leds till Kuusankoski-koncernen för gemensam rening av avloppsvatten. Vi är dock intresserade av vår egen verksamhet, så vi beställer regelbundet en omfattande analys av vårt eget avloppsvatten och jämför analysen med föregående års data, berättar Päivi.

 

Utsläpp till luften

Utsläpp till luften övervakas för anodiseringen, lackeringen, presslinjerna och gjuteriet.

– Vi mäter all förbrukning: användningen av LPG och bränsle, utsläpp av koldioxid och partiklar, kväveoxider och saltsyra samt ammoniak, nickelföreningar och kobolt vid anodisering. Med hjälp av de senaste mätningarna av utsläpp till luften tar vi till exempel reda på hur många milligram av tungmetaller eller saltsyra som släpps ut i luften, berättar Päivi Venesoja.

Det genomsnittliga utsläppet per timme beräknas utifrån mätningsvärdena och jämförs till exempel med motsvarande siffror från tidigare år.

– Utsläppen minskas när vi byter ut utrustning mot nyare teknik. Inom anodiseringen har energireformen haft en betydande inverkan på minskningen av utsläpp av koldioxid och partiklar, fortsätter Päivi.

Mäkelä Alu deltar också i Seinäjokiregionens bioindikatorundersökning frivilligt genom att betala kostnaderna för en mätpunkt.

– Vi har också ingått ett avtal om energieffektivitet. Det innebär att vi förbinder oss att för vår egen del öka energieffektiviteten i all vår verksamhet. Avtalet förbinder oss också att rapportera all vår energiförbrukning och de åtgärder som vidtagits för att minska förbrukningen.

 

Utsläpp till jordmånen

Under ett år producerar vi totalt cirka 2 000 ton av olika typer av avfall. En betydande del av det kan återanvändas. Endast 1,75 % av den totala mängden avfall gick till deponi år 2023.

– Avfall i olika former kan användas till exempel som energiavfall och det är också just det som det brukar användas till. Det är dyrt att göra sig av med farligt avfall och avfall som inte är återvinningsbart. Vi har också genomfört utredningar, enkäter och testningar av utnyttjande av avfall som inte är återvinningsbart. Dessa har gett upphov till en del tester, till exempel om utnyttjande av sediment och lut från avloppsrening, säger Päivi.

 

Koldioxidutsläppen minskar hela tiden

Vi har gjort våra egna utsläppsberäkningar sedan år 2005. Vi har lyckats minska våra koldioxidutsläpp med 51 procent trots att vår verksamhet har vuxit.

– Vår egen beräkning omfattar all energi: el, gasol och naturgas, alla leveranser samt transporter inom fabriksområdet och våra egna truckar. Vi beräknar utsläppen per producerat ton kvartalsvis, berättar Päivi Venesoja.

– Vi har lyckats minska utsläppen även i år, eftersom vi har övergått till utsläppsfri el i Voikkaa. Från och med i år är alla våra truckar biodieseldrivna. Utöver energireformen av anodiseringsanläggningen har den största bidragande orsaken till årets utsläppsminskningar ändå varit det värmeåtervinningssystem som installerats i Voikkaa, fortsätter Päivi.

 

Nyheter

Archives

Ta kontakt

    Fråga, berätta, begär en offert eller föreslå en avtalad tid.