Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
AluCoating, Asiakaskokemukset, Palvelut, Pintakäsittelyt, Uutiset

Decoral-käsittelyllä alumiiniin aidon näköinen puukuvio

Mäkelä Alun AluCoating®-pintakäsittelypalvelu tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja alumiinin pinnan viimeistelyyn. Yrityksemme erikoisuus on Decoral-pinnoitus, jolla voidaan toteuttaa alumiiniin lähes mikä tahansa kuvio tai koristepinta halutun sävyisenä.

Decoral-pintakäsittelyä tehdään pääasiasiassa asiakkaiden omiin tuotteisiin. Suosittuja ovat erityisesti eri puulajeja jäljittelevät pinnoitteet.

– Decoral-käsitelty alumiini on omiaan silloin, kun haetaan näyttävyyttä, mutta tarvitaan kuitenkin esimerkiksi puuta kevyempi ja paloturvallisempi ratkaisu. Keskeisiä asiakkaitamme ovatkin risteilyalukset, sanoo myyntivastaava Janne Kohonen Mäkelä Alulta.

Nyt Decoral on löytämässä tiensä rakennuspuolelle.

– Juuri tuli vastaan ensimmäinen sairaala, jossa arkkitehti oli speksannut tilanjakoseinien alumiiniprofiileihin sävyksi Decoral-pinnoitetun alumiinin, Kohonen kertoo.

 

Kauppakeskuksen käytäviin lämpöä ja kotoisuutta

Decoral-pinnoite kauppakeskus Columbuksessa
Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Columbuksessa. Kuva: Jarno Mela

Yritysilmeiden ja valomainonnan asiantuntijayritys Neontekniikka Oy SNT sai yhteistyökumppaninsa JC-Tekniikan kanssa haasteekseen uuden ilmeen toteuttamisen vuosaarelaisen kauppakeskus Columbuksen sisätiloihin. Näyttävyyttä ja ilmettä kaivattiin näyteikkunoiden yläosien valkoisiin otsapintoihin, joihin valomainokset olivat kiinnitettynä.

Uudistuksen suunnitellut arkkitehti oli ajatellut näyteikkunoiden päälle puiset säleiköt. JC-Tekniikan Juha Craelius suositteli asiakkaalle kuitenkin kustannustehokasta ja paloturvallista vaihtoehtoa, Decoral-pinnoitettua alumiinia. Sitä päätettiin käyttää puun asemesta.

– Ensimmäisen kerran olin törmännyt Decoral-näytepaloihin Mäkelä Alun yhteistyökumppanilla jo muutama vuosi aikaisemmin, sanoo Neontekniikan tuotekehityksestä vastaava Mika Vehmas.

 

Pinnoitettavia osia 2500

Mäkelä Alulle lähetettiin pinnoitettavaksi kaikkiaan noin 2500 erilaista osaa. Decoral-pinnoituksen jälkeen ne palasivat Neontekniikalle, jossa rakenteet koottiin ja niihin integroitiin led-valot. Pohjalla on valkoinen pohjapelti, joka vilahtelee säleiden välistä.

Tammikuosiset, valaistut sälekehikot tuovat nyt tunnelmaa kauppakeskuksen käytäviin.

– Ilmeestä tuli lämmin ja viihtyisä, sanoo Vehmas.

 

Kivikuosissa potentiaalia kerrostalosaneerauksiin

Mika Vehmas pitää ratkaisua paitsi näyttävänä, myös kustannustehokkaana ja paloturvallisena. Oikeasta puusta vastaavaa olisi tuskin voinut palokuorman takia toteuttaa ilman palonsuojakäsittelyä.

Vehmas uskoo, että Decoral-pinnoite tulee näkymään rakentamisessa entistä enemmän. Pinnoitteen monet mahdollisuudet kiinnostavat.

– Etenkin kivikuoseissa olisi potentiaalia kerrostalojen julkisivujen saneeraukseen ja uusiinkin kerrostaloihin, Vehmas miettii.

Silmään pisti myös farkkukangaskuosi.

 

Eloa sisäänkäynteihin Decoral-pinnoitetulla alumiinisäleiköllä

Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä Kuva: Sami Helenius
Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä. Kuva: Sami Helenius

Kun kauppakeskus Elon julkisivua Ylöjärvellä ryhdyttiin ehostamaan, oli yksi kehittämisen paikka sivusisäänkäynneissä. Niitä haluttiin korostaa, jotta kävijät kulkisivat sisään kauppakeskukseen useamman sisäänkäynnin kautta. Ehostuksen suunnittelu ja projektinjohto tulivat Bolder Development Oy:n tehtäväksi.

– Tarkoituksena oli, että sivusisäänkäyntejä ympäröivät seinät näyttävät puurimoitukselta, jota on käytetty lipan alakattomateriaalina. Ulkoseinään kohdistuu kuitenkin niin paljon säärasitusta ja lumikuormaa, että oikea puu olisi vaatinut toistuvaa huoltoa, kuvaa projektipäällikkö Weera Brown.

Decoral-pinnoitettu alumiini olikin Brownin mielestä ainut järkevä ratkaisu. Vaakaputkisäleikön toteutti julkisivurakentaja Lai-Teräs Mäkinen Ky, joka teetti pinnoituksen Mäkelä Alulla.

– Säleet ovat paksuudeltaan 50×60-millisiä ja pituudeltaan pisimmillään kuusimetrisiä, kertoo projektipäällikkö Markku Sumuvuori Lai-Teräkseltä.

 

Laajassa kuviovalikoimassa valinnanvaraa

Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä Kuva: Sami Helenius
Decoral-pinnoite jäljittelee puuta aidon näköisesti. Kuva: Sami Helenius

Weera Brown kiittelee Mäkelä Alun laajaa kuviovalikoimaa, josta valittiin Acasia-kuosi.

Varsinainen asennus oli vain päivän työ. Putkisäleet sahattiin työmaalla oikeaan pituuteen ja viimeisteltiin alumiinisilla päätylistoilla.

– Alkuun hieman arvelutti, miten Decoral kestää kylmää ja sahaamista, mutta se kesti erittäin hyvin eikä mitään ongelmia ollut, kertoo Sumuvuori.

Säleikön päälle on tulossa vielä tähkäpallokoristeita, joita on käytetty muuallakin kauppakeskuksessa.

 

Aidon näköistä ja huoltovapaata

Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä Kuva: Sami Helenius
Decoral-pinnoitteen sävy on valittu katon sävyn mukaan. Kuva: Sami Helenius

Sekä Brown että Sumuvuori ovat oikein tyytyväisiä näyttävään lopputulokseen.

– Säleikkö imitoi puuta todella aidon näköisesti. Plussaa ovat myös huoltovapaus, kestävyys ja pestävyys. Lisäksi tämä oli myös edukas ratkaisu, sanoo Brown.

– Meille jäi positiivinen fiilis Decoralista. Hintakin oli sopiva. Pinnoitteella saa jäljiteltyä monenlaisia materiaaleja, ja se on lähes täysin huoltovapaa. Kunhan pölyt jaksaa pyyhkiä. Varmasti tätä tilaajille ehdotamme vaihtoehtona tulevaisuudessa, sanoo Sumuvuori.

 

Tutkittu ja sertifioitu tuote

Mäkelä Alu on ainut Decoral-pinnoitteen tekijä Skandinavian ja Baltian alueella.

– Käsittelyitä on toki muitakin, mutta Decoral-pinnoite on tuotteena tutkituin. Sen soveltuvuus ulkokäyttöön on testattu, ja sertifikaatit vahvistavat kestävyyden ja turvallisuuden, kuvaa Janne Kohonen.

Kuvion aitous ja kestävyys tulee siitä, että se tunkeutuu maalin sisään eikä muodosta pintaan kalvoa.

Ensin käsiteltävät osat pohjamaalataan pulverimaalauksella polyuretaanijauheella. Haluttu kuviopigmentti on tehty erityiselle siirtofilmille.

Pinnoitettavat osat kääritään siirtofilmistä muodostuvaan vakuumipussiin käsityönä. Uunissa tuote lämmitetään 200 asteeseen. Tällöin tapahtuu sublimoituminen, jossa kuvio tunkeutuu siirtofilmiltä maaliin.

 

Suuria kappaleita, pieniä saranoita

Uuni asettaa enimmäismitat pinnoitettaville tuotteille. Maksimipituus on 6,7 metriä, -leveys 1,5 metriä ja -korkeus 24 senttimetriä. Suorissa levyissä maksimimitat ovat 2,5 x 1,25 metriä. Yksittäisen pinnoitettavan tuotteen maksimipaino on 60 kiloa.

Isojen pintojen ohella Decoralilla on pinnoitettu niin saranoita kuin lattiakaivojen kansiakin.

Keveyden takia se tarjoaa hyvän vaihtoehdon myös kivelle tai marmorille. Alumiini on turvallinen vaihtoehto myös kosteisiin tiloihin.

– Pintakäsittelyä suunnittelevan kannattaa muistaa, että Mäkelä Alun ympärillä on laaja jatkojalostajaverkosto, josta voi löytyä hyviä vaihtoehtoja eri työstövaiheiden toteuttamiseen pintakäsittelyn yhteydessä. Näin voidaan päästä logistiikassa optimaalisiin ratkaisuihin, Janne Kohonen vinkkaa.

Decoral-pinnoitteella on seuraavat sertifikaatit:

  • Quality-system approval, according to Marine Equipment Directive, module D
  • EC Type-examination certificate, according to Marine Equipment Directive, module B

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!