Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
AluCoating, Kunderfarenheter, Nyheter, Okategoriserad, Tjänster, Ytbehandlingar

Trälikt mönster med Decoral ytbehandling av aluminiumprofiler

AluCoating® ytbehandlingstjänst erbjuder alternativa ytbehandlingar för alumiumytor. Företagets specialitet, Decoral-beläggning, kan användas för att skapa ett valfritt mönster eller en dekorativ yta i önskad nyans på aluminium. Ytbehandlingen utförs på kundernas egna profiler, olika träslag är mycket populära.

– Decoral behandlat aluminium är lämpligt när man vill ha en lättare och brandsäkrare lösning än t ex trä och samtidigt ha ett mönster eller annan dekorativ yta. Kryssningsfartyg är en central kundkategori hos oss, säger Mäkelä Alus försäljningsansvarige Janne Kohonen.

Decoral hittar en plats även inom byggbranschen tack vare mångsidigheten.

– För ett tag sedan kom det mot ett sjukhus där arkitekten har specificerat skiljeväggarnas aluminiumprofiler till Decoral-behandlat, berättar Kohonen.

 

Varm och ombonad känsla i köpcentrets korridorer

Decoral-pinnoite kauppakeskus Columbuksessa
Mäkelä Alu’s Decoral-beläggning på Columbus köpcentrum. Bild: Jarno Mela

Neontekniikka Oy SNT, som har specialiserat sig på visuell företagsidentitet och ljusreklam, fick tillsammans med samarbetspartnern JC-Tekniikka utmaningen att fräscha till interiören på köpcenter Columbus i Nordsjö, Helsingfors. Man ville skapa effekt och framhäva de vita frontytorna ovanför skyltfönstren där ljusrekmalen är monterad.

Arkitekten som hade planerat uppfräschningen, hade tänkt ha trä spaljéer ovanför skyltfönstren. Juha Craelius på JC-Tekniikka föreslog dock ett kostnadseffektivt och brandsäkert alternativ till kunden, Decoral-beläggd aluminium. Det valdes istället för trä.

– Jag hade sett Decoral-provbitar hos Mäkelä Alus samarbetspartner redan några år tidigare, säger den ansvariga för produktutveckling hos Neontekniikka Mika Vehmas.

 

2500 delar att ytbehandla

Ca 2500 olika delar skickades för ytbehandling till Mäkelä Alu. Efter Decoral-behandlingen skickades delarna tillbaka till Neontekniikka för ihop montering och montering av integrerad LED-belysning. Botten består av en vit plåt, som skymtar mellan lamellerna.

De ek mönstrade och belysta spaljéerna skapar nu en ny atmosfär i köpcentret.

– Det gav ett varmt och trivsamt uttryck, säger Vehmas.

 

Stenmönster har potential vid höghusrenovering

Mika Vehmas anser att lösningen är effektfull, men även kostnadseffektiv och brandsäker.

– Något liknande i äkta trä hade, på grund av brandrisken, knappast varit möjligt att genomföra utan brandskyddsbehandling.

Vehmas tror att Decoral-ytbeläggningen kommer att synas allt oftare i byggnader. Ytbeläggningens många möjligheter är tilldragande.

– Framförallt stenmönster har potential vid renovering av höghusfasader och även för nya flervåningshus, säger Vehmas.

Även denimtygsmönstret fångade uppmärksamheten.

 

Liv till entréerna med Decoral-behandlade aluminiumspaljéer

Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä Kuva: Sami Helenius
Mäkelä Alus Decoral-beläggning vid ingången till köpcentret Elo. Bild: Sami Helenius

När köpcentret Elos fasad i Ylöjärvi skulle få en ansiktslyftning, ville man förbättra sidoingångarna. Man ville framhäva dem, så att besökarna skulle använda köpcentrets olika ingångar. Bolder Development Oy fick i uppgift att planera och leda projektet.

– Tanken var att väggarna runt sidoingångarna skulle se ut som träribbverk, som även har använts till takfotens undertaksmaterial. Ytterväggen utsätts dock för så mycket väder och vind samt snö, att äkta trä hade krävt återkommande underhåll, beskriver projektledaren Weera Brown.

Decoral-belagt aluminium var enligt Brown den enda rimliga lösningen.

Fasadtillverkaren Lai-Teräs Mäkinen Ky tillverkade ribbspaljén, och ytbeläggning genomfördes av Mäkelä Alu.

– Lamellernas dimensioner är 50×60 mm och som längst är de sex meter långa, berättar projektledaren Markku Sumuvuori på Lai-Teräs.

 

Ett brett mönstersortiment ger valmöjligheter

Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä Kuva: Sami Helenius
Decoral-beläggning ser ut som trä. Bild: Sami Helenius

Weera Brown prisar Mäkelä Alus breda mönstersortiment, ur vilket man valde ett akaciamönster.

Monteringen gjordes på en arbetsdag. Lamellerna sågades till rätt längd på byggplatsen och kompletterades med aluminium ändlister.

– Vi var lite tveksamma till en början över hur Decoral skulle tåla kyla och sågning, men den var mycket tålig och inga problem uppstod, berättar Sumuvuori.

Spaljén ska även dekoreras med ax i bollskepnad, likadan dekoration som används även i andra delar av köpcentret.

 

Ger ett äkta intryck och är underhållsfritt

Mäkelä Alun Decoral-pinnoitetta kauppakeskus Elon sisäänkäynnillä Kuva: Sami Helenius
Bild: Sami Helenius

Både Brown och Sumuvuori är mycket nöjda med det stiliga slutresultatet.

– Spaljén ser ut som äkta trä. Det är även en fördel att spaljén inte kräver underhåll, är tålig och kan tvättas. Det var dessutom en förmånlig lösning, säger Brown.

– Vi fick en positiv känsla av Decoral. Priset var också rimligt. Man kan efterlikna flera olika slags material med ytbeläggningen, och den är nästan helt underhållsfri. Den behöver bara dammtorkas. Vi kommer definitivt att rekommendera det här som ett alternativ framöver, säger Sumuvuori.

 

En prövad och certifierad produkt

Mäkelä Alu är den enda tillverkaren av Decoral-beläggning i Skandinavien och Baltikum.

– Det finns förstås andra behandlingar, men Decoral-beläggningen är den mest beprövade produkten. Dess lämplighet för utomhusbruk är testad, och certifieringarna bekräftar hållbarheten och säkerheten, säger Janne Kohonen.

Mönstret ger ett äkta intryck och är hållbart eftersom det tränger in i det pulverlackerade färglagret utan att bilda ett skikt på ytan.

Delarna som ska behandlas grundbehandlas genom pulverlackering med polyuretanpulver. Det önskade mönstret och pigmentet finns på en överföringsfilm.

Delarna som ska ytbeläggas slås manuellt in i en vakuumpåse som skapas av överföringsfilmen. Produkten värms upp till 200 grader i ugnen, sublimering sker och mönstret på filmen trängs in i färglagret.

 

Stora delar, små gångjärn

Ugnen sätter gränserna för produkternas maximala storlek. Maximal längd är 6,7 meter, maximal bredd 1,5 meter och maximal höjd 24 cm. Den maximala storleken för raka plåtar är 2,5 x 1,25 meter. En enskild produkt som ska ytbeläggas får väga högst 60 kilo.

Decoral har använts som beläggning för stora ytor, men även för gångjärn och till och med brunnslock.

Tack vare sin lätthet är det ett bra alternativ även till sten och marmor. Aluminium är ett tryggt alternativ även för våtutrymmen.

– Den som funderar på ytbehandlingar, bör komma ihåg att Mäkelä Alu har ett brett nätverk av sakkunniga inom vidareförädling där man kan hitta bra lösningar för olika bearbetningsprocesser i samband med ytbehandlingen. På så sätt kan vi hitta de mest optimala lösningarna för logistiken, tipsar Janne Kohonen.

 

Decoral-ytbeläggningen har följande certifikat:

  • Quality-system approval, according to Marine Equipment Directive, module D
  • EC Type-examination certificate, according to Marine Equipment Directive, module B

Nyheter

Archives

Ta kontakt

    Fråga, berätta, begär en offert eller föreslå en avtalad tid.