Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
AluCoating, AluPure, Asiakaskokemukset, Pintakäsittelyt, Uutiset, Vastuullisuus

Mäkelä Alun kierrätysalumiini vastaa Solar Finlandin arvoja

Salolainen Solar Finland Oy on arvot edellä toimiva aurinkoenergian edelläkävijä. Sen tytäryhtiöistä Salo Tech Oy valmistaa kotimaisia aurinkopaneeleita. Salo Solar Oy suunnittelee ja asentaa aurinkosähköjärjestelmiä. Salo Automation Oy vie automatisoituja aurinkopaneeleiden tuotantolinjoja maailmalle.

Yritystoiminta lähti liikkeelle aurinkopaneelien asentamisesta kesämökkien katoille 70-luvulla. 2000-luvulla yritys alkoi ensin tuoda aurinkopaneeleita Suomeen, sitten valmistaa niitä itse.

Alallaan Pohjoismaiden suurimmaksi ponnistaneen perheyrityksen lähin kilpailija löytyy Liettuasta.

– Tavoitteena on olla maailmanlaajuisesti merkittävä toimija aurinkoenergiasektorilla, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Esa Areva.

– Maailmalla aurinkoenergia on halvin energiamuoto, ja kiinnostus sen mukaista. Eri maat myös tukevat investointeja voimakkaasti, hän kuvaa markkinoita.

 

Aurinkoenergian asiantuntijalle vain ympäristöystävällinen raaka-aine

Solar Finland on tarkka siitä, että ympäristöystävällistä energiaa tuottavat laitteet valmistetaan ympäristöystävällisesti.

– Juuri tästä syystä alumiinin toimittajaksi on valikoitunut Mäkelä Alu, sanoo Areva.

Yritys käyttää alumiinia aurinkopaneelien kehikoissa ja kiinnikkeissä.

– Mäkelä Alun sataprosenttinen kierrätysalumiini mahdollistaa sen, että tuotteemme voi käyttää Joutsenmerkki-ympäristötunnusta. Se on meille tärkein ehto toimittajan valinnassa, emmekä halua hankkia alumiiniamme mistään muualta. Myös meillä ylijäävä profiiliromu voidaan kierrättää takaisin Mäkelään.

Solar Finland on satsannut paljon ympäristöasioiden miettimiseen tuotekehityksessä ja tekee myös yhteistyötä yliopistojen kanssa.

Esimerkiksi aurinkopaneelien kiinnitys halutaan toteuttaa mahdollisimman vähän energiaa kuluttavalla tavalla. Alumiini on osoittautunut siinä rautaa tai muovia paremmaksi ratkaisuksi.

 

”Haluamme tietää käyttämämme alumiinin alkuperän ja päästöt”

Mäkelä Alu täyttää myös muut Solar Finlandin kumppanuudelle asettamat kriteerit. Näitä ovat raaka-aineen laatu ja puhtaus, jäljitettävyys ja tuotannon vastuullisuus.

– Meille on tärkeää, että raaka-aineen toimittajalla on päästöt hallinnassa. Haluamme tietää, miten alumiinin sulatus on tehty, mitä sähköä on käytetty ja mikä on raaka-aineen alkuperä. Mäkelä Alun profiileilla on kaikki mahdolliset sertifikaatit alkuperätodistuksesta päästötodistuksiin. Siksi ei tarvitse miettiä, onko koko ketjussa alkulähteille asti toimittu vastuullisesti ympäristön ja ihmisoikeuksien kannalta.

Vastaavasti Solar Finland antaa asiakkailleen energiatodistuksen, jossa on laskettu, missä ajassa ja millä käytöllä aurinkopaneeli on tuottanut sen energiamäärän, joka on kulunut sen valmistukseen.

Mäkelä Alun Pekka Hannula (vas.) sekä Solar Finlandin Anu Areva ja Pasi Areva ovat tyytyväisiä sujuvaan yhteistyöhön.

 

Asiakkaat vaativat ympäristöystävällisyyttä

Areva painottaa, että ympäristöystävällisyys ei ole itseisarvo vain Solar Finlandille.

– Se on tärkeää meidän asiakkaillemme ja edelleen heidän asiakkailleen, ja siitä ollaan valmiita maksamaan. Sitä paitsi: vaikka hinta olisi muutaman prosentin korkeampi, kyse on kuitenkin 50 vuoden satsauksesta. Niin pitkään haluamme aurinkopaneeleidemme asiakkaitamme palvelevan huoltovapaasti. Sen jälkeen toivomme tuotteidemme kiertävän meille uudelleen.

Areva sanoo, että kun aurinkoenergiaan investoidaan, aivan liian harvoin mietitään sitä, onko aurinkopaneeli oikeasti valmistettu energia- ja ympäristöystävällisesti. Kuluttajakaan ei osaa sitä kyseenalaistaa satsatessaan hyvään energiamuotoon.

– Tosiasia on, että monen aurinkokennokentän aurinkopaneelit eivät tuota elinaikanaan sitä määrää energiaa, joka kompensoisi valmistukseen kuluneen energian ja päästöt. Valmistuksessa ja raaka-aineiden toimittajissa on niin suuria eroja.

 

Laadukas raaka-aine säästää myöhemmiltä ongelmilta

Areva myöntää, että tuotantoa aloittaessa Aasian halpa alumiini houkutti heitäkin. Ihastus sammui, kun raaka-aineessa nähtiin olevan liikaa laatueroja.

– Maailman markkinoilla ei ole lainkaan itsestään selvää, että alumiini on puhdasta alumiinia eikä seokseen ole lisätty jotain halvempaa metallia, jolloin tuote voi alkaa ruostua vuosien kuluessa. Tällaisia hankaluuksia emme itsellemme halua, sillä annamme omalle tuotteellemme 25 vuoden takuun. Mäkelä Alun kanssa toimiessa tiedämme, mitä saamme. Meille on tärkeää voida luottaa kumppaniin.

– Tietenkin pidämme tärkeänä myös sitä, että alumiiniprofiilit tulevat läheltä, jolloin kuljetuksiinkaan ei kulu paljon energiaa. Ajattelen, että se on vähän sama juttu kuin lähiruoassa.

 

Tuotantolinjoja ympäri maailman

Yrityksen uusin päänavaus on aurinkopaneelien tuotantolinjojen rakentaminen eri puolille maailmaa. Tämä tuo uuden tarpeen myös alumiinin käytölle. Tavoitteena on perustaa kaksi linjaa vuodessa.

– Maailmalle on järkevämpää ja ekologisempaa viedä tietotaitoa ja tuotantolinjoja kuin varsinaisia aurinkopaneeleita. Ajatuksena on, että etsimme paikallisen kumppanin ja viemme paikalle osaamisen. Näin voimme samalla työllistää paikallisia.

Uusia mahdollisuuksia aurinkoenergian hyödyntämisessä hän näkee myös Suomessa muun muassa varastointimahdollisuuksien kehittämisen myötä.

Aurinkopaneelit toimivat hyvin myös julkisivuelementteinä. Suomenkin korkeudella eteläseinustan julkisivun kattamisella aurinkopaneeleilla on paljon potentiaalia.

 

Kierrätysalumiinin kysyntä kasvaa

Mäkelä Alulla Solar Finlandin kumppanuudesta vastaava Pekka Hannula sanoo yhteistyön olevan monipuolista. Yritykselle valmistetaan noin pariakymmentä erilaista alumiiniprofiilia, jotka toimitetaan pääasiassa anodisoituna. Asiakkaalle tehdään myös profiilien jatkojalostusta Mäkelä Alun yhteistyökumppaneilla. Osa tuotteista varastoidaan Mäkelä Alun varastointipalvelussa.

Solar Finlandin käyttämä kierrätysalumiini valmistuu Mäkelä Alun omassa valimossa. Sinne kiertää tuotannosta ylijäävä raaka-aine.

– Huhtikuussa vuonna 2019 saimme sertifikaatin kierrätetylle alumiinillemme. Tämän alumiinin kysyntä on kasvussa, Hannula kertoo.

Asiakas voi alumiiniprofiilia tilatessaan valita raaka-aineeksi Mäkelä Alun kierrätysalumiinin.

– Ympäristövaikutusta lisää se, että kierrätysalumiinin valmistus vähentää rahtikuljetusten tarvetta, Hannula sanoo.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!