Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Asiakaskokemukset, Uutiset

Pitkä kokemus alumiinin jatkojalostuksesta

Samanlaisilla arvoilla toimien syntyy pitkäaikaisia ja hienoja kumppanuuksia. Loppuasiakkaan tarve laadukkaasta ja sopivasti omiin tarpeisiin jatkojalostetusta alumiiniprofiilista on tuonut yhteen Mäkelä Alun ja alumiinin jatkojalostukseen erikoistuneen Al-Men Oy:n.

Investoinnit moderniin tuotantoon sekä toiminnan jatkuva kehittäminen ovat laadukkaan tekemisen perusta. Läheinen sijainti tien toisella puolella tarjoaa merkittävät edut yhteistyölle kustannustehokkuuden, joustavuuden ja erinomaisen toimitusvarmuuden myötä. Al-Men Oy on Mäkelä Alun tavoin perheyritys.

 

Joustava kumppani

Alumiiniprofiileita käytetään monenlaisten tuotteiden valmistuksessa junista valtamerialuksiin ja kauppojen kassajärjestelmiin, isoihin ja pienempiin oviin, ikkunoihin, parvekkeisiin, valaisimiin ja monenlaisiin muihin tuotteisiin. Erittäin harvoin, jos koskaan, tarvitaan kuuden metrin alumiiniprofiilia yksinään mihinkään.

– Aika usein tarvitaan jatkojalostusta. Joillakin toimijoilla on toki omia laitteita, mutta laadukas tuote vaatii aina kunnon kalustoa, ja asiakkailla ei usein ole mahdollisuutta investoida omiin koneisiin. Eikä se aina ole järkevääkään. Me olemme se taho, joka on erikoistunut jatkojalostukseen, tehnyt merkittävät investoinnit nykyaikaisiin laitteisiin, ettei loppuasiakkaan tarvitse tehdä kalliita konehankintoja, pohdiskelee Al-Men Oy:n toimitusjohtaja Antti Pokela.

Kuljetusväline-, rakennustuote ja elektroniikkateollisuus ovat suurimmat toimialat, joilla Al-Menin asiakkaat toimivat.

– Asiakkaiden tarpeet ovat tyypillisesti ”nopeita ja pieniä”. Tämä tarkoittaa, että erät ovat monesti pieniä ja tuotteet pitää saada nopeasti. Hoidamme koko logistisen ketjun, ettei asiakkaan tarvitse tehdä muuta, kuin tilata tarvitsemansa kappaleet. Toisinaan teemme pelkkää koneistusta, näin tietenkin myös Mäkelään, Antti Pokela kertoo.

 

Pitkäaikainen yhteistyö

Antin isä Mikko Pokela perusti Al-Men Oy:n 1999. Yhteistyö Mäkelä Alun kanssa alkoi saman tien. Ensimmäinen pidempi työstökeskus yhtiöön hankittiin 2001.

– Meillä on tietysti monia tärkeitä sopimusvalmistuskumppaneita, mutta Al-Men sijaitsee meitä logistisesti lähimpänä, aivan tien toisella puolella. Vaikka eivät muutkaan sopimusvalmistajat toki kaukana sijaitse. Jatkojalostuksen verkostomme on erittäin kustannustehokas, ja kokonaisuus rakentuu siten, ettei kappaleita tarvitse pitkiä matkoja kuljettaa, kommentoi Mäkelä Alun verkostopäällikkö Jouni Peltomäki.

– Al-Menilta onnistuvat niin CNC-työstöt kuin katkaisut ja sahaukset hitsausta unohtamatta. Laadukasta, varmaa ja osaavaa tekemistä. Al-Men on myös asiakkaamme, ja ostaa meiltä omien asiakkaiden tarpeisiin tulevat alumiiniprofiilit, hän lisää.

– Toki joskus meidän asiakkaamme on saattanut ostaa profiilit itse jostain muualta, ja tällöin teemme niihin vain tarvittavat työstöt tai muun jatkojalostuksen. Hyvin usein voimme käyttää Mäkelän profiileja, mikä vaikuttaa positiivisesti toimitusaikaan ja kuljetuksen hiilijalanjälkeenkin, Antti Pokela toteaa.

– Mäkelän kanssa on läheinen, hyvä yhteistyö. Tunnemme toisemme hyvin, joten yhdessä tekeminen on mukavan kotoisaa tuttujen ihmisten kanssa, hän jatkaa.

 

Erityisvahvuutena pitkät alumiiniprofiilit

Erinomaiseen toimitusvarmuuteen vaikuttaa myös Al-Menin monipuolinen konekanta.

– Olemme halunneet investoida konekantaan, jotta se on riittävä kaikenlaisiin tarpeisiin ja pystymme myös reagoimaan niihin nopeasti. Meillä on kaikkiaan viisi työstökeskusta, joilla voi eripituisia kappaleita työstää. Maksimityöstöpituus on jopa 15,5 metriä. Tällaisia koneita ei Suomessa tai edes Pohjoismaissa kovin montaa ole. Lyhimmät koneemme ovat vajaa seitsemänmetrisiä, Antti Pokela kertoo.

– Joitakin vuosia sitten hankimme myös hitsausrobotin, vaikka edelleen pieniä eriä hitsataan käsin. Hitsausrobotilla onnistuvat myös pitkien kappaleiden työstöt tehokkaasti. Tällä onnistuvat viisimetristenkin kappaleiden käsittelyt ja hitsaukset, hän jatkaa.

– Esimerkiksi Mäkelä Alun AluBasket-häkit hitsataan hitsausrobotilla, lisää johdon assistenttina yrityksessä työskentelevä Antin vaimo Kati Pokela.

Työstökeskus Al-Men Oy:ssä
Pisimmällä työstökeskuksella voidaan koneistaa 15,5 metrisiä alumiiniprofiileita.

Investointeja työympäristöön ja ihmisiin

Laitehankintojen lisäksi yrityksessä on investoitu myös infrastruktuuriin ja toimintaympäristöön.

– Olemme viime vuosien aikana esimerkiksi asvaltoineet koko piha-alueemme ja uudistaneet valaistuksia. Rakensimme uuden pressuhallin täydentämään muita kiinteistöjämme. Jo aiemmin ostimme itsellemme kaksi hallia, missä tuotantomme toimii, luettelee Antti Pokela.

– Meillä käsitellään paljon pitkiä kappaleita, joten työympäristön kehittäminen antaa meille paremmat mahdollisuudet työskennellä mutta parantaa tietysti myös työssä viihtymistä ja työturvallisuutta, hän lisää.

– Työntekijöiden hyvinvointi on yksi arvoistamme. Työympäristöihin ja turvallisuuteen on panostettu, mutta tarjoamme esimerkiksi laajan työterveyshuollon, ja ylläpidämme ilmapiiriä, jossa jokainen saa sanoa kehitysajatuksia ja osallistua yhteisiin asioihin, vaikkapa ihan työvaatevalintoihin, Kati Pokela sanoo.

Työntekijöiden vaihtuvuus onkin yrityksessä erittäin pientä ja moni on ollut talossa koko sen historian ajan, yli 20 vuotta.

Antti ja Kati pitävät tärkeänä, että Al-Men Oy:n työntekijöillä on hyvät työolosuhteet. Yhtiö työllistää noin 15 henkilöä.

Toimivat kokonaisuudet asiakkaille

Al-Menin toiminnassa on aina korostunut tarjota asiakkaalle helppoa asiointia, jossa pidemmälle jalostetun tuotteen saa joustavasti yhden oven kautta. Aina asiakkaiden lähtötiedot eivät ole riittäviä koneistettujen alumiiniprofiilien ostamiseen. Ei välttämättä tunneta alumiiniprofiilin valmistusta juuri lainkaan. Tähänkin löytyy apu.

– Näihin tilanteisiin saamme nopeasti ja joustavasti ehdotukset Mäkelän profiilisuunnittelusta. Näin saamme omalle asiakkaalle osaavaa apua tuotteen suunnitteluun, Antti Pokela toteaa.

– Tässä korostuu, että aidosti lähdetään asiakkaan tarpeeseen suunnittelemaan sopivaa profiilia. Pienilläkin muutoksilla voidaan tuotteen ominaisuuksia parantaa tai kokoonpanoa helpottaa, mikä taas voi tuoda sarjatuotantoon isojakin kustannussäästöjä, hän jatkaa.

– Vastaavasti me pystymme tarjoamaan profiilin suunnitteluun koneistukseen liittyvää asiantuntemusta ja nähdä onnistuuko koneistus ylipäätään johonkin profiiliin. Yhdessä ratkaistaan paras vaihtoehto, sanoo Kati Pokela.

– Näin saadaan asiakkaalle toimiva kokonaisuus, lisää Antti Pokela.

Koneistamalla alumiinikappaleisiin saadaan tehtyä halutun mukaisia koloja, reikiä tai kierteitä. Työstöt voidaan tehdä kappaleisiin lähes mihin tahansa kulmaan erittäin tarkasti.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!