Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Uutiset

Silmiä avaavalla vierailulla Mäkelänmäellä

Suuri joukko ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita Alajärven lukiosta vieraili toukokuisena tiistaina Mäkelä Alun tehtaalla Luoma-aholla. Alulaiset olivat järjestäneet kolme kokonaisuutta, joissa Mäkelä Alun toimintaa esiteltiin laajasti.

Yhdellä pisteellä toimitusjohtaja Marko Orpana ja henkilöstöpäällikkö Jenni Hautakangas pitivät yrityksen yleisesittelyä sekä kertoivat, millaisia tehtävänkuvia ja työpaikkoja Mäkelä Alulla on.

– Toimitusjohtajan luennosta tuli myös paljon tietoa työelämästä ja työnhausta. Hän esitteli yrityksen strategiaa ja tavoitteita, mistä tuli kyllä tosi hyvä kuva yrityksestä, kommentoi vierailulle osallistunut Ilona Takala.

– Koko vierailu avasi käsitystäni Mäkelä Alusta. Olin kuvitellut, että yritys on paljon pienempi. Minulle tuli aivan uutena, että siellä on noin paljon työntekijöitä ja työtehtäviä, hän sanoo.

Tehtävänimikkeitä Mäkelä Alun tuotannossa.

Samaa mieltä on myös Henri Pitkäkangas.

– Vierailu oli hieno kokemus, koska ei tuollaista pääse joka päivä kokemaan. Käynti avasi silmiä ja sai tajuamaan, miten erilaisista lähtökohdista voi päästä samaan paikkaan töihin. Minut yllätti se, että alumiiniprofiilia valmistavassa yrityksessä voi olla noin monta eri toiminimeä ja työnkuvaa, hän lisää.

Mäkelä Alulta löytyy yli 60 erilaista tehtävänimikettä.

Tehtävänimikkeitä Mäkelä Alun toimistolla.

Ainutlaatuinen vierailu

Lukiolaisia opettajineen oli vierailulla mukana reilu 50 henkeä. Heidät oli jaettu kolmeen ryhmään, ja aamupäivän aikataulu oli suunniteltu siten, että kaikki ryhmät ehtivät kiertää kaikki kolme pistettä.

– Oli kyllä täyden kympin päivä. Näki, että tuloomme oli panostettu. Olimme etukäteen toivoneet yleisesittelyn lisäksi tehdaskierrosta. Tätä piti tietysti etukäteen suunnitella näin isolle porukalle. Uratarinat olivat mielenkiintoista kuultavaa, sanoo retkeä lukion puolesta suunnitellut historian ja yhteiskuntaopin lehtori, opinto-ohjaaja ja apulaisrehtori Anne Yli-Sissala.

Vierailulle osallistunut Liinu Järvinen tietää, ettei kaikkiin yrityksiin pääse vastaavalle vierailulle. Hänkin yllättyi siitä, miten monia eri aloja Mäkelä Alu pitää sisällään.

– Mukava ja silmiä avaava, antoisa vierailu. Lisäksi kaikki työntekijät, joita kohtasimme, olivat tosi mukavia. Kaikki kertoivat oman osuutensa tosi hyvin ja selkeästi, hän sanoo.

Vierailijoita alueella kuljettivat muun muassa talouspäällikkö Aimo Matintupa ja myyntijohtaja Mika Korkea-aho. Uratarinoitaan kertoivat vaakamaalaamon prosessinhoitaja Heidi Kotanen ja kehitysjohtaja Tomi Pilbacka. Matkalla tehtaalle myös Aimo kertoi uratarinansa vieraille.

 

Tärkeä paikka myös meille

Vierailu nähtiin Mäkelässä tärkeänä hetkenä saada kertoa toiminnasta oman paikkakunnan nuorille, ja siksi vierailu haluttiin järjestää huolellisesti.

– Uratarinoissa tuli hyvin esille, ettei ole vain yhtä suuntaa ja aika paljon voi muuttua se, mitä haluaa. Etenkin Heidin tarina vaikutti, sanoo Ilona Takala.

Heidi Kotanen on ehtinyt tehdä elämässään monenlaista työtä sekä toimia myös yrittäjänä personal trainerina ja kauneudenhoitoalalla.

– Molemmat uratarinat olivat mielenkiintoiset ja aivan eri lähtökohdista. Oli hienoa tajuta itsekin, ettei ole olemassa vain yhtä tietä johonkin työpaikkaan, Liinu Järvinen kommentoi.

– Halusimme kertoa mahdollisimman monipuolisesti, että täällä Mäkelässä meitä on monenlaisilla taustoilla töissä. Omassa tarinassa muun muassa kerroin, miksi tulin valinneeksi tuotantotalouden omaksi opintosuunnaksi ja paluumuutosta tänne Järviseudulle, Tomi Pilbacka kertoo.

– Mäkelä Alu on perheyhtiö, joka haluaa edistää koko alueen hyvinvointia. Näille nuorille halusimme tätä viestiä tuoda ja myös kertoa, mitä mahdollisuuksia meillä täällä Mäkelässä on tarjota, Marko Orpana sanoo.

Ilona Takala, Liinu Järvinen ja Henri Pitkäkangas osallistuivat vierailulle. Myöhemmin he kirjoittivat kokemuksistaan Järviseutu-lehteen. Kuva: Järviseutu/Eeli Tuomela

Tuotannossa nähtiin monenlaista

Mäkelä Alu työllistää tällä hetkellä 268 henkilöä. Tehdasalueella on monta tuotantohallia, joissa sijaitsevat vaaka- ja pystymaalaamot, korkeavarasto, pakkaamo, puristamo ja anodisointilaitos. Suuren ryhmän kanssa tuotannossa kiertäminen vaatii hyvän valmistautumisen. Lukiolaisia olivat opastamassa ja tuotantoa esittelemässä puristamon kehitysinsinööri Susanna Timo sekä puristamon ja työkaluhuollon työnjohtajan sijaisena kesätyössä työskentelevä Konsta Rannila. Vaikka tekninen ala ei tietenkään kaikkia nuoria kiinnosta, oli vierailu tuotannossa monelle mielenkiintoinen kokemus.

– Emme ole aikaisemmin päässeet näkemään näin läheltä yritysten toimintaa. Oli mielenkiintoista nähdä ihmiset tekemässä töitä pakkaamossa ja maalaamossa. Oli myös hienoa nähdä, kuinka alumiiniosat liikkuivat automaattisesti maalauslinjalla, Liinu Järvinen sanoo.

 

Fiksuja ajatuksia vastuullisuudesta

Vierailua varten opiskelijoille oli myös annettu ennakkotehtävä. He saivat kertoa, mitä vastuullisuus heidän mielestään yritystoiminnassa tarkoittaa. Nuorten vastauksissa korostuivat etenkin vastuun ottaminen työntekijöistä, työntekijöiden turvallisuus ja hyvinvointi mutta myös ympäristön ja yhteiskunnan huomioiminen. Nuorten mielestä vastuulliset yritykset myös pienentävät tuotteidensa valmistuksesta aiheutuvaa luonnon kuormitusta sekä huomioivat koko tuotantoketjun alkuperän.

Työpaikkojen luominen Suomeen koettiin niin ikään vastuulliseksi toiminnaksi.

– Näitä vastauksia aiomme itsekin hyödyntää vastuullisuuteen liittyvässä strategiatyössä. Oli mukava esitellä nuorille, että näistä teemoista kaikki toteutuvat Mäkelä Alulla ja sen eteen tehdään töitä, että näin on myös jatkossa, Jenni Hautakangas sanoo.

Ainakin haastattelun perusteella nuorille jäi hyvä mielikuva Mäkelä Alusta vastuullisena yrityksenä, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia tehdä töitä mukavassa työyhteisössä.

– Päivä oli kaikin puolin onnistunut. Kiitokset siitä vielä Mäkelä Alulle ja kaikille mukana olleille. Erityiskiitos Jennille ja Markolle, kun otitte meidän yhdessä etukäteen käytyjä toiveitamme huomioon, lisää Anne Yli-Sissala.

Vierailu oli osa Järviseudun lukioiden SaLa-ohjelman teemaviikkoa. Lyhenne tulee sanoista saavutettavuus ja laatu. Hankkeessa on muun muassa ideoitu uudenlaisia tapoja tutustua työelämään ja korkeakouluihin.

 

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!