Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Me alulaiset

Prosessinhoitajan kiinnostava työ tempaisi pauloihinsa

Kun vaakamaalaamon prosessinhoitaja Heidi Kotanen kertoo työstään, ääni on täynnä innostusta ja iloa. Mittareita, näytteitä, titrausta, peittausta, kerrospainoja, testipalojen keittoa… Muun muassa kaikki se on osa hänen työpäiviään.

– Miten työ voikaan olla niin älyttömän mielenkiintoista, hän sanoo. Kotanen on ehtinyt tehdä elämässään monenlaista työtä ja toimia myös yrittäjänä.

– Kyllä sen tietää, missä työssä viihtyy. Ja kyllähän työssä pitääkin viihtyä: siellä ollaan kuitenkin niin iso osa ajasta. Tämä on minulle nyt se juttu, ja haluan kehittää itseäni tässä niin paljon kuin mahdollista, hän sanoo.

 

Personal trainerin hyppy uuteen

Vielä nelisen vuotta sitten Kotanen pyöritti Seinäjoella personal trainerin ja kauneudenhoidon palveluita tarjoavaa yritystä. Silmiin osunut Mäkelä Alun työpaikkailmoitus pisti muutoksen rattaat pyörimään. Pystymaalaamoon haettiin maalaria.

– Takavuosina olin työskennellyt alumiiniveneiden valmistuksessa, ja muistin, miten mukavaa teollisuustyö on. Siinä pääsee oikein oikeasti tekemään. Toinen iso juttu on työporukka, jolla on yleensä teollisissa työpaikoissa iso rooli. Se oli hyppäys ihan toisenlaiseen maailmaan. Vaikka ennakkokäsitys olikin se, että työ on mukavaa, Mäkelä yllätti silti positiivisesti.

 

Kemiallisia prosesseja

Tänä vuonna Kotanen vaihtoi uuteen tehtävään, vaakamaalaamon prosessinhoitajaksi.

– Viihdyin maalarina tosi hyvin, mutta kun tämä paikka tuli auki, hain sitä, koska minua on aina kiinnostanut se, mitä alumiinin käsittelyprosessissa tapahtuu ennen kuin tuote tulee maalattavaksi.

Nyt hän vastaa juuri kaikista noista kemiallisista prosesseista ja niiden tarkkailusta vaakamaalaamossa. Uudessa tehtävässään hän aloitti kesällä, ja sai talossa perehdytyksen. Opiskelu jatkuu piakkoin koulutuksesta. Sitä hän odottaa innolla.

– On hyvä, että olen päässyt ensin perehtymään työhön käytännössä. Nyt tietää, mitä kysyä.

 

Keittämistä ja puntin heittoa

Esikäsittelyn toimivuuden varmistamisessa on monta vaihetta, mittaria ja näytteenottokohtaa, sillä prosessissa on kaikkiaan kymmenen vaihetta. Kaikkien käsittelyaltaiden pitää olla täsmälleen oikeanlaisia. Toinen prosessinhoitajan työsarka on maalauslinjojen GSB-laatusertifikaatin mukaisten mekaanisten kokeiden tekeminen. Niillä testataan jatkuvasti maalauksen laatua ja maalikalvon kestävyyttä. Sekä esikäsittelyaltaiden että maalauksen tarkkailun yksi keskeinen työkalu ovat testilevyt. Niitä kulkee linjalla päivän aikana useita, ja niitä mitataan ja testataan erilaisin kokein, muun muassa venytystestillä.

Puntti-sanakin vilahtaa tässä kohtaa entisen personal trainerin puheessa. Nykyisessä työssään hän ei punttia nosta, vaan paiskoo. Iskunkestävyyden ja lujuuden testaamiseen kuuluu nimittäin tällainenkin koe. Tosin kyseessä ei ole ihan samanlainen puntti kuin aiemmassa työssä.

 

Ympärillä mahtava työyhteisö

Työ tuo asioita ratkottavaksi ja vikoja korjattavaksi. Kaikki se tempaisee mukaansa.

– Tykkään tarkkailla ja pähkäillä. Sekin on kivaa, että työssä ei ole kiire. Kellosta ei tarvitse myöskään vilkuilla, että milloin päivä loppuu. Ennemminkin ongelma on se, ettei malttaisi lopettaa, Kotanen kuvaa.

Vaikka työ on itsenäistä, ympärillä on maalaamon mahtava porukka, jossa on hyvä ilmapiiri ja yhteishenki. Kotanen arvostaa sitäkin erittäin paljon.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!