Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Nyheter, Kunderfarenheter, Lagring, Ytbehandlingar, AluStorage, AluCoating

Wisol Oy: Leverantören av aluminiumprofiler är en viktig partner inom solenergibranschen

Byggnationen av solparker och tillväxten av marknaden för och den höga efterfrågan av solenergisystem bådar gott för företagen i solenergibranschen under nästa vinter och de kommande åren. Framtidsutsikterna är goda också för Wisol Oy i Tusby. Företaget utvecklar, säljer och installerar produkter för montering av solpaneler. Wisols produkter säljs som tillbehör via grossister och också direkt till installatörer och energibolag samt till installatörer av solpanelssystem. Wisol erbjuder också installationer av solkraftverk. Företagets produktsortiment omfattar även montagesystem för solparker och underleveranser vid byggnation av parker.

– Vårt huvudkontor och vårt installationslager för Södra Finland ligger i Tusby. Vårt logistikcenter ligger i Tammerfors. Från logistikcentret skickar vi tillbehör till hela Finland och även utomlands. Exporten ökar, och det finns intresse för finländska leverantörer. För närvarande exporterar vi till de nordiska länderna. Exporten till Estland växer också, säger Arto Kurtti, affärsområdeschefen solparker vid Wisol Oy.

Solcellspark installerad av Wisolin i Kemiö ön.

Tjänsterna fungerar bra

Mäkelä Alu tillverkar fästen och monteringsskenor för Wisol både för takmonterade solkraftverk och för solparker. Totalt tillverkas fem olika aluminiumprofiler för Wisol. Wisol använder även ytbehandlingstjänsten AluCoating®, vilket innebär att de beställda aluminiumprofilerna får en högklassig ytbehandling, i detta fall pulverlackering i svart.

Wisol har även egna lagerutrymmen som kompletteras för vissa profiler av Mäkelä Alus lagringstjänst AluStorage®.

– Vi håller kundens mest populära skena som ett färdigt paket i vårt lager. Detta förkortar leveranstiderna till kunden. Tanken är att när vi har en färdig buffert kan vi reagera snabbt även vid oväntade beställningar. Konceptet är mycket flexibelt och säkerställer att våra kunder kan betjäna sina egna kunder på bästa möjliga sätt, berättar Mäkelä Alus ansvariga försäljare Olli Korkia-aho.

– Lagringstjänsten är bra för oväntade behov. Ibland kan varor beställas med korta leveranstider, om kundföretaget till exempel har glömt att göra sin beställning i tid och plötsligt behöver 3 000 skenor om två veckor. Vi lagrar inte så mycket skenor för solparker i vårt eget lager i och med att behoven av dessa skenor är projektspecifika. Ibland får vi förfrågningar om snabba installationer av mindre kraftverk. Till exempel i sådana situationer har Mäkeläs lagringstjänst fungerat väldigt bra, konstaterar Arto Kurtti.

Mer än en profiltillverkare

Även om bolaget Wisol Oy grundades först förra året inleddes dess faktiska verksamhet med utveckling av fästanordningar för solenergisystem redan för över sex år sedan.

– Ursprungligen började vi utveckla dessa produkter på Sadex Oy som har lång erfarenhet av olika taksäkerhetsprodukter, stegar och regnvattensystem. Mäkelä Alu var vår långvariga partner redan under Sadex-tiden, och Mäkelä levererar fortfarande de aluminiumprofiler som används i Sadex produkter, berättar Arto Kurtti.

Därför föll det naturligt att Mäkelä Alu valdes också till profilleverantör för Wisol Oy:s fästanordningar.

– Samarbetet med Mäkelä har alltid varit konstruktivt och smidigt, vilket gjorde det lätt att fortsätta. Jag hade inget behov att börja ringa runt till andra leverantörer, konstaterar Arto.

– Vi fick väldigt bra hjälp av Mäkelä vid planeringen av profilerna. Jag hade ritat en profilmodell på rutat papper och frågade om det skulle kunna fungera, och på den vägen är det, berättar Arto.

Det som hela Wisol-teamet uppskattar med Mäkeläs sätt att arbeta är att bolaget är mer än bara en profiltillverkare.

– Mäkeläs verksamhetsmodell är mycket lik vår egen: Wisol är inte heller bara en leverantör, utan erbjuder mer omfattande service. När vi pratar med Olli eller Viljo Sivula märker vi att de har en genuin vilja att vara en bra samarbetspartner för oss och vill till exempel utveckla någon produkt till bättre tillsammans, berättar Arto.

Wisols monteringsskenorna är testade för att klara av krävande vind- och snöbelastningar. Mäkelä Alu designar och tillverkar aluminiumprofiler, som anpassar sig för krävande förhållanden.

 

Positiva framtidsutsikter

Det ligger i båda bolagens intresse att arbeta mot samma mål i genuint samarbete. Detta är bra partnerskap när det är som bäst, och det kommer att bära bolagen långt in i framtiden.

– Mäkelä är en aktiv partner som gärna pratar med oss. Just nu i denna stund har vi någonting på gång där Mäkelä har deltagit i diskussioner och vi har tillsammans funderat över huruvida den aktuella produkten skulle kunna tillverkas av aluminium. Detta ger oss en väldigt positiv signal om att hela Mäkeläs team vill arbeta med detta tillsammans med oss, säger Arto.

– Vi anser att nästa steg i vårt samarbete kunde vara en profil tillverkad av återvunnet aluminiumgöt AluPure, vilket skulle skapa mervärde för båda parter genom utsläppsminskningar. Vi är väldigt glada över att få samarbeta med en kund som delar våra värderingar om miljöansvar redan genom sin egen verksamhet, konstaterar Viljo Sivula, Mäkelä Alus försäljningschef för Finland.

Byggandet av solparker växer nu kraftigt både i Finland och utomlands. Wisol siktar på fler exportmarknader när verksamheten på den inhemska marknaden har blivit väletablerad.

– Solenergimarknaden är fortfarande i sin linda i Finland. Vi vill först skaffa oss ett starkt fotfäste på hemmaplan innan vi på allvar börjar satsa på export. Naturligtvis vill européer och kineser in på samma marknader, men vår styrka är vår specialkompetens om nordliga förhållanden som vi har lång erfarenhet av. Till exempel i Norge är ju snölasterna något annorlunda än till exempel i Nederländerna. Tack vare vår specialkompetens har vi också kunnat säkra ett ganska betydande installationsföretag i Norge som vår kund, berättar Arto Kurtti.

 

Nyheter

Archives

Ta kontakt

    Fråga, berätta, begär en offert eller föreslå en avtalad tid.