Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Turvallisuus, Uutiset

Nolla tapaturmaa – näin me sen teimme!

Tätä juttua kirjoittaessa (21.9.) meillä Mäkelä Alulla oli takana 326 tapaturmatonta päivää. Viimeisin sairauspoissaoloon johtanut tapaturma on sattunut lokakuussa 2022. Parannukset työturvallisuudessa saatiin aikaan yhdessä tekemällä.

– Olemme systemaattisesti panostaneet turvallisuuteen uudella otteella vuodesta 2015 lähtien. Mäkelä Alun johto on sitoutunut työturvallisuuteen, sillä jo strategiaan on kirjattu yhdeksi painopistealueeksi huipputason henkilöstö ja työturvallisuus, kertoo EHS-koordinaattori ja työsuojelupäällikkö Sanna Moilanen.

Hän on koko Mäkelä Alun porukasta todella ylpeä, eikä suotta.

– Nolla tapaturmaa -ajattelu saattaa kuulostaa kaukaiselta, ettei ikinä mitään muka sattuisi. On pitkä tie päästä asenteessa ja kulttuurissa siihen, että teemme oikeasti turvallisuuden eteen töitä ennakoivasti. Nolla tapaturmaa on täysin mahdollista, mutta se on jatkuvaa työtä, joka sitouttaa aivan joka päivä. Turvallisuustyö ei lopu, hän kiteyttää.

– Kun jokainen työntekijä ajattelee omaa parastaan, niin pystyy huomioimaan kaverinkin toiminnan ja näin positiivinen asenne pikkuhiljaa tarttuu koko organisaatioon, Sanna lisää.

 

Huipputason työturvallisuus ja työolot

Johdon sitoutuminen työturvallisuuden parantamiseen on toki tärkeää, mutta teot huipputason työturvallisuuden eteen tehdään arjessa.

– Toteutamme ensinnäkin jatkuvaa turvallisuuskoulutusta. Meillä on omat koulutukset, jotka keskittyvät nimenomaan meidän omiin prosesseihimme ja käytänteisiin. Jokainen toimitusjohtajasta lähtien suorittaa tentin tai koulutuksen. Jatkuvia koulutuksia käydään kvartaaleittain, Sanna kertoo.

Lisäksi Mäkelässä panostetaan jatkuvasti prosessien turvallistamiseen.

– Olemme saaneet lisävahvistusta koneturvallisuusasioihin. Riskikartoitukset on tehty konekohtaisesti, mutta osa koneista on vanhoja ja niiden modernisointi on pitkää työtä. Prosessien turvallisuutta on lisätty esimerkiksi rakentamalla turva-aitoja, asentamalla valoverhoja ja lisäämällä varoituskilpiä, Sanna sanoo.

Lisäresurssi koneturvallisuuteen on olennainen tekijä prosessien turvallisuuden parantamisessa.

– Työolojen parantaminen lisää työhyvinvointia. Työhyvinvoinnin kautta taas tulee yhä turvallisempaa ja laadukkaampaa tekemistä. Kun olosuhteet ovat hyvät, se heijastaa kyllä joka osa-alueeseen, Sanna lisää.

 

Tärkeintä on asenne

Sovittujen turvallisuuskäytäntöjen toteutumista seurataan viikoittain. Jokaisen työntekijän oma asenne on ratkaisevassa roolissa työturvallisuuden parantamisessa. Tulokset puhuvat nyt puolestaan.

– Kyllä meillä vallitsee aito välittämisen ja puuttumisen kulttuuri. Emme katso asioita sormien läpi, poikkeamiin puututaan. Esimiehet ovat läsnä, keskustelevat ja osallistavat työntekijöitä. Jatkuva turvallisuuskoulutus on meillä Pro24-sovelluksessa, jossa työntekijät ovat itsekin aktivoituneet tekemään havaintoja ja läheltä piti -ilmoituksia. Kiinnostus työturvallisuusasioita kohtaan on kasvanut huomattavasti läpi organisaation. Tästä on hyvä jatkaa, Sanna toteaa.

Tuoreimmat artikkelit

Arkistot

Archives

Ota yhteyttä

    Kysy, kerro, pyydä tarjousta tai ehdota tapaamista!